Město patří nám: Nový krimi seriál s drogami a kriminalitou zamořeného Baltimoru s českým dabingem

Město patří nám: Nový krimi seriál s drogami a kriminalitou zamořeného Baltimoru s českým dabingem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V režii Reinalda Marcuse Greena vznikl nový šestidílný projekt, jehož tvůrcem je David Simon, který stojí také za úspěšným seriálem The Wire –⁠ Špína Baltimoru, který si u diváků na ČSFD získal hodnocení 90 %.

David Simon si po prvním seriálu na nějaký čas odskočil k tvorbě mapující válku v Iráku, devastující dopad hurikánu Katrina a problematiku sexuálního průmyslu v New Yorku. Se seriálem Město patří nám se opět vrací k oblíbenému tématu a s ním se v seriálu objeví i mnoho členů hereckého týmu The Wire.

Seriál vytvořený pro HBO sleduje devastující vliv chudoby na populaci v nejchudších oblastech Baltimoru.

Na motivy stejnojmenné knihy reportéra Baltimore Sun Justina Fentona diváci nahlédnou do velkého skandálního případu, ve kterém figuruje FBI a jde korupční aféru z roku 2017.

Ústřední postavou seriálu je Wayne Jenkins (John Bernthal), seržant, kterého po letech dostihne spravedlnost a musí se postavit k situaci čelem. V seriálu je celá řada dalších postav z řad důstojníků a veřejných činitelů, a to včetně právničky v oblasti občanských práv, Nicole Steele (Wunmi Mosaku).

Ta se snaží domáhat spravedlnosti pro oběti zneužívání pravomocí ministerstva. Další nepřehlédnutelnou postavou je detektiv z oddělení vražd Sean M. Suiter (Jamie Hector).

Wayne Jenkins se hlásí k policejní brutalitě a vyjadřuje radost z bití podezřelých a má své osvědčené způsoby k tomu, „jak si dělat radost“ a nepřitahovat pozornost. Je členem policejní jednotky Gun Trace Task Force, která měla pověst nejzkorumpovanější policejní jednotky a představitelé zákona využili moc ve svůj prospěch.

Nová šestidílná minisérie z dílny tvůrců kultovního seriálu The Wirre – Špína Baltimoru vypráví příběh zločineckého spiknutí a morálního úpadku amerického města, v němž se na úkor skutečné policejní práce prosazovala politika drogové prohibice a masového zatýkání. 

Město patří nám vykresluje živý portrét policejní kultury pokřivené vnitřními i vnějšími silami a ukazuje, jak systém umožnil systematické krádeže, obtěžování a náhodné zabíjení přihlížejících. 

Seriál vzbudil v USA ohlas a získal celou řadu pozitivních kritik. Pochvalně se o něm zmínil například magazín The New York Times, který vyzdvihuje poctivou filmařskou práci a snahu věnovat se aktuálním tématům společnosti.

Zdroje článku: