Měly nám zpříjemnit šílený rok, ale nějak jim to nevyšlo aneb nejprodělečnější filmy roku 2020

Měly nám zpříjemnit šílený rok, ale nějak jim to nevyšlo aneb nejprodělečnější filmy roku 2020
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Korona nekorona, filmy nás i letos přenesly do jiného světa. Díky nim jsme aspoň na chvilku zapomněli na pandemii a na letošní katastrofy. Některým filmům se to ale moc nepovedlo a nedokázaly zaujmout diváky, přesto, že měly vysoký rozpočet a kvalitní herecký štáb.

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Je docela divné, že si snímek „Birds of Prey“ nenašel své publikum. Je tu Harley Quinnová, jedna z nejoblíbenějších postav DC komiksů. Navíc ji znovu ztvárnila Margot Robbie, která svým vrtošivým a charismatickým herectvím dokonale představuje drzou antihrdinku. Proč tedy film nebyl tak úspěšný, jak všichni doufali?

Možná kvůli názvu – anglické jméno „Birds of Prey (And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)“ je strašně dlouhý a těžce se vyslovuje. Možná má vinu také omezení pro mladistvé. V Americe vyšel nedostupný pro mládež pod 15 let. Tím, že je film v USA označován jako „R-rating“, které dostávají i krvelačné horory, mohlo to některé diváky odradit.

Čtěte také: Největší filmové propadáky roku 2020 - nová mutace koronaviru, náhled do budoucnosti nebo hororový ostrov

Pod vodou

Klaustrofobický strach před mimozemšťany, tentokrát ale na stanici daleko pod hladinou moře, je sice silně neoriginální nápad, ale při dobrém zpracování a díky velmi působivým hereckým výkonům Kristen Stewart by to býval mohl být úspěšný film. To se aspoň takhle čekalo.

Předpoklady se ale nesplnily. Rozpočet činil 80 milionů dolarů, výdělky se ale pohybují jen kolem 40 milionů. Pro produkční firmu Disney to ale konec konců asi ani nebylo tak velké překvapení. Od té doby, co Disney převzal společnost 20th Century Fox, nové filmy finančně převážně selhaly. Pouze životopisný film Ford v. Ferrari dokázal zajistit plná kina, ale vzhledem k velmi vysokým výrobním nákladům nebyl ani tento snímek extra výdělečný.

Čtěte také: Velký budget, velcí herci, malý výdělek aneb největší hollywoodské propadáky všech dob

Rytmická sekce

Blake Lively se v tomto špionážním thrilleru skutečně vrhla do své role. Hraje ženu na lovu, chce se pomstít, protože zjistila, že letecká nehoda, při které byla zabita její rodina, nebyla náhodná nehoda, ale teroristický útok.

Recenze byly smíšené, spousta kritiků sice ocenila výkon Livelyové (Indiewire ocenil její výkon jako: „Jeden z nejvíce podceňovaných chameleonů současného kina.“), samotný děj filmu je ale celkem ohraný a není chytlavý. Při rozpočtu 50 milionů dolarů se výdělek pohybuje pouze kolem šesti milionů dolarů.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob! Tohle jsou fakt propadáky

Dolittle

Robert Downey Jr. jako Dr. Dolittle. Mluvící a realisticky animovaná zvířata. Napínavý děj a zábavné dobrodružství. To všechno nabízí nejnovější film o zvěrolékaři „Dolittleovi“, který rozmlouvá se zvířaty. Nehledě na to se v kinech moc nevyznamenal.

Sice dokázal, jinak než ostatní filmy v tomto seznamu, vydělat více než stál (rozpočet činil 175 milionů dolarů, výdělek činil 245 milionů dolarů), i tak je to pro studio zklamání. Očekávané výdělky se měly pohybovat minimálně kolem půl miliardy, jenže takového úspěchu snímek nedosáhl ani zdaleka. Pro děti a rodiny je tento film zcela určitě velkou zábavou, pro masové publikum se ale nakonec nehodil.