Jak vidí letošní ročník soutěže MasterChef její vítěz Martin Pecina

Jak vidí letošní ročník soutěže MasterChef její vítěz Martin Pecina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na rozdíl od diváků, kteří si teprve minulý týden mohli vychutnat poslední epizodu kulinářské soutěže, Martin už si své vítězství užil na konci června, kdy reálně soutěž skončila. A na jeho životě se zase tolik nezměnilo a stále dělá svou práci typografa, ve které je velmi úspěšný.

Martin považuje MasterChefa za estrádu, ve které nejde tak úplně o vaření, ale divákům se předkládají různé zábavné prvky, které nemají s vařením nic společného. Právě tato část soutěže ho moc nebavila, stejně jako stokrát opakované otázky typu: „Jaký je to pocit dnes zase vařit?“

Do soutěže šel proto, že chtěl nahlédnout do oboru, který ho sice baví, ale moc o něm neví. A především se chtěl něco přiučit. Sám vyhledává jako divák kuchařské pořady, které se soustředí jen na vaření. MasterChef je podle něj založený na soutěžících a divák vidí spíše dramata a slzy. Nic se ani z vaření nenaučí.

Ani na okamžik ho nenapadlo, že by mohl soutěž vyhrát. Přišlo mu to stejně pravděpodobné, jako by měl zdědit po strýčkovi z Ameriky 400 tisíc dolarů. Navíc si uvědomoval, jak šikovní jsou ostatní soutěžící. Vždy byl v údivu, jak si dokázali za 45 vteřin vymyslet velice náročné menu a vařili hodně složitá jídla.

Martin preferuje minimalismus, který uplatňuje i ve své práci, když se stará o vzhled obalu knihy a její grafickou úpravu. Právě minimalismus se snažil vnést i do jídla, což mu ze začátku moc nešlo, ale za tři měsíce intenzivního vaření už ve finále mohl vařit tak, jak si představoval. Právě v tomto stylu sestavil finálové menu, se kterým vyhrál. V průběhu celého natáčení si vybíral běžné suroviny. V tom se lišil od ostatních soutěžících, kteří si rádi vyzkoušeli vaření z velmi drahých surovin, ke kterým se běžně nedostanou.

V soutěži šlo také o pracovní kontrakt v nové restauraci Radka Kašpárka. Martin však i nadále pracuje na grafických úpravách knih. Restaurace zatím není v provozu a vítěz soutěže nemá žádné informace, kdy by měla zahájit provoz. Doufá, že se mu Kašpárek ozve, až to bude aktuální. Rád by se něco ve vaření přiučil a nabídku by rozhodně neodmítl.

Martin v soutěži, zdroj: TV Nova

Z porotců neměl nikoho oblíbenějšího. Porotci měli dokonce zakázáno se se soutěžícími mimo soutěžní vaření bavit. Ze začátku mu přišlo, že si nejvíce rozumí s Punčochářem, ke konci mu byl sympatický Forejt. Radek Kašpárek je pro něj hůře čitelná osobnost, ale celou dobu se k sobě chovali korektně a s respektem.

Natáčecích dnů bylo asi padesát. Většina studiových epizod se natáčela dva dny. Vše bylo hodně zdlouhavé, neustále se něco chystalo a soutěžící se museli chodit zpovídat ze svých pocitů. To Martina moc nebavilo. Navíc tvůrci rádi vytrhávají texty z kontextu, a tak se musel hlídat a naučit se vytvářet věty podobné sloganům, které nešlo sestříhat.

Víc než samotné vaření bylo únavnější zpovídání, které trvalo i hodinu a půl a cílem bylo, aby soutěžící řekl něco, co by šlo nakonec použít proti němu. Měli pomlouvat ostatní a vytvářet konfliktní situace. Bylo vyčerpávající se nenechat zmanipulovat. Plány však štábu tentokrát moc nevyšly. Soutěžící se do reality show pečlivě vybírají právě tak, aby byla šance, že si moc nesednou a budou dávat pořadu náboj. Jenže kuchtíci si tentokrát opravdu rozuměli a stali se z nich přátelé. To bylo údajně vůbec poprvé, kdy štáb soutěžící nedokázal štvát proti sobě.

Vzácná chvíle radosti, zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Blesk,
  • Press kit TV Nova,
  • autorský článek