Marilyn Monroe: Ikona druhé poloviny minulého století

Marilyn Monroe: Ikona druhé poloviny minulého století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdyby Marilyn nezemřela tak mladá, možná by nebyla takovou ikonou, jakou se stala po své smrti. Platinová blondýna broukající narozeninové přání americkému prezidentovi, ovlivnila generace mladých žen.

O životě hvězdy

Přes krátký život zanechala Monroe na tomto světě trvalou stopu, aniž by byla v něčem výjimečná. Její přátelé o ní říkali, že měla dvě tváře a pokud chtěla splynout s davem, neměla s tím žádný problém. Když chtěla být „Marilyn“, stačilo ji, aby nahodila úsměv, narovnala se a lidé neviděli nikoho jiného.

Málo se o této ženě ví, jak zoufale chtěla děti a jak byla v jejich společnosti šťastná a bezprostřední. Přestože byla několikrát těhotná, potomka se nedočkala. Tak se snažila alespoň cizím dětem pomáhat, i když o tom moc nemluvila. Nebylo nic neobvyklého, když věnovala celý honorář na charitu pro děti. Kamkoliv přijela, vždy patřil místní sirotčinec k místům, která nezapomněla navštívit a zanechávala dětem štědré dary. Na děti pamatovala i ve své závěti a čtvrtinu jmění věnovala dětské psychiatrické klinice v Londýně.

Nečekané úmrtí

Svou sebevraždou hvězda šokovala celý svět a v následujícím období bylo zaznamenáno zvýšené množství sebevražd. Jako místo posledního odpočinku byla zvolena krypta ve Westwood Memorial Park v Los Angeles, kde se po 5. 8. 1962, kdy Monroe zemřela, spustil šílený kolotoč uvolňování krypt v sousedství, aby je majitelé mohli prodat až za dva miliony dolarů.

Skutečná Marilyn

Marilyn bývá mylně spojovaná s charakterem postav, které hrávala a se svým trochu naivním chováním, které předváděla před svými fanoušky. Ve skutečnosti šlo o ženu s IQ 168, která byla v soukromí velmi kultivovaná, četla Dostojevského a navštěvovala kurzy umění na Kalifornské univerzitě.

Cesta k filmu

K filmu se platinová blondýna dostala náhodou. Začalo to jejím prvním manželstvím v 16. letech, o kterém se moc nevědělo. Její první manžel byl James Dougherty a Marilyn tvrdila, že šlo o domluvený sňatek, do kterého ji dotlačili její opatrovníci, aby se jí zbavili.

Marilyn (tenkrát ještě Norma Jeane) i její muž šli během války pracovat do továrny pro válečný průmysl. Její muž brzy utekl, ale děvče tam chodilo i nadále skládat padáky a natírat trupy letadel. V tom období mladý Ronald Regan pracoval ve válečné propagandě a do fabriky poslal fotografa. Ten si všiml pohledné mladé ženy a nafotil s ní propagační materiál. Fotky obletěly svět a první smlouva od filmového studia Fox na sebe nenechala dlouho čekat. Studio mělo jedinou podmínku, chtěli svobodnou dívku, a tak se Marylin s uprchlým manželem rozvedla.

Marylin si za krátký život vydělala slušné jmění, ale její honoráře byly mnohem nižší než ty, za které pracovaly její herecké kolegyně. Za slavnou nahou fotku doslala herečka od fotografa 50 dolarů a mělo jít o fotku do kalendáře. Fotka ale putovala k Heghovi Heffnerovi do Playboye za 500 dolarů. Na titulní straně časopisu pro pány fotka nakonec vydělala miliony dolarů už za první den prodeje.

Herečka si nijak zvlášť nepotrpěla na luxus a okázalost a rozhodně se neřídila jednou svou postavou, která diamant označila za nejlepšího přítele ženy. Měla jediný šperk s diamantem, dárek od ex manžela Joa di Maggia. Ráda nosila jednoduché perlové šperky. Za život si koupila jediný dům v Brentwoodu a tam také zemřela. Její smrt se stala předmětem konspiračních teorií v souvislosti s jejím milostným životem (bratři Kennedyové).