Louis de Funès by dnes oslavil 106. narozeniny. Tento geniální komik byl ve skutečnosti spíš stydlín

Louis de Funès by dnes oslavil 106. narozeniny. Tento geniální komik byl ve skutečnosti spíš stydlín
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Louis de Funès se proslavil hlavně díky svému komediálnímu talentu. Pro Čechy bude navíc navždy spjatý s dabingem Františka Filipovského – o tom údajně i sám Funès řekl, že je lepší, než jeho vlastní hlas. Pojďme se podívat na pár zajímavostí, které jste o četníkovi ze Saint Tropez možná nevěděli.

1. Hercovo kompletní jméno je Louis Germain David de Funès de Galarza. Byl francouzsko-španělského původu a díky tomu od dětství mluvil plynně španělsky a francouzsky, k čemuž navíc přidal angličtinu. Když tedy ve svých rolích bojoval s angličtinou, pouze to hrál, ve skutečnosti mu tento jazyk nedělal žádné problémy.

 

2. Neživil se jen jako herec – byl účetní, kožešník, prodavač, malíř pokojů nebo jazzový pianista (a to i přesto, že neuměl noty). Často zaměstnání měnil a zakotvil právě až u herectví. A pro zajímavost – už jako pianista bavil diváky nejen svým hraním, ale hlavně grimasami, které při něm předváděl.

3. Na vrcholu své slávy točil tři až čtyři filmy ročně. Za svoji kariéru ztvárnil celkem 130 rolí.

4. V prvním filmu účinkoval už v roce 1945. Sláva přišla ale až s rolí četníka ze Saint Tropez v roce 1964. Režisér ho do této role obsadil proti vůli producentů. Filmy měly ohromný úspěch a film Četník a četnice (1982) se stal posledním Funèsovým filmem. 27. ledna 1983 slavný herec ve svých šedesáti osmi letech zemřel. Je možné, že k tomu přispělo právě jeho povolání – měl problémy se srdcem a ve filmech často ztvárňoval cholerické postavy, čímž svému zdraví rozhodně neprospíval.

5. Máte potíže s ranním vstáváním? Louis de Funès si nařizoval tři budíky, aby měl jistotu, že vstane včas!

6. Jeho manželka zemřela ve věku 101 let – přežila svého muže o celých 33 roků. Mimochodem – jeho manželka byla vnučkou světoznámého spisovatele Guye de Maupassanta.

7. Ve skutečném životě nebyl tak zábavný a bezprostřední, jako ve svých rolích. Příliš se neúčastnil večírků a byl stydlivý. Volný čas rád trávil zahradničením, nebo tichými procházkami.