Když je v lednu venku jaro, zimní atmosféru připomenou oblíbené české filmy

Když je v lednu venku jaro, zimní atmosféru připomenou oblíbené české filmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmaři točí ve sněhu rádi a diváci se zasněženými horami z teplého domova rádi kochají. Pro filmaře je to však většinou risk, protože nikdy nemají záruku, že počasí bude na jejich straně. Kdys se všechno povede, divák se potom tetelí blahem, když Popelka cválá zasněženou plání spolu se svým princem.

Homolka a Tobolka

Pořádnou sněhovou nadílku si užila i známá rodina Homolkových z filmu Holka a Tobolka z roku 1972. Film se z velké části točil v populárním Špindlerově Mlýně. Bylo to v době, kdy ještě Špindl nebyl pověstný přehlídkou celebrit. Oblíbená rodinka bydlela v zotavovně Radost, která v horské lokalitě stojí dodnes, ale je z ní luxusní hotel.

Přestože to ve filmu vypadá, že si herci užili pěknou dovolenou, tak na horách se točilo jen pár dnu v exteriéru. Zbytek se točil v ateliérech v Praze, kde architekti vykouzlili kopie pokojů z tehdejšího rekreačního zařízení.

I přes krátký pobyt si herci natáčení užili a rozhodně se nenudili. Helena Růžičková dávala k dobru příhodu, kdy se vsadila s kameramanem Miroslavem Ondříčkem, že ji Jiří Hrzán přenese v náruči přes celý parket. Sázku vyhrála a šampaňské teklo proudem.

Krakonoš a lyžníci

V roce 1980 si diváci vychutnali příběh z hor s Karlem Heřmánkem. Film Krakonoš a lyžníci je doplněný skvělou hudbou Petra Hapky. Přestože je děj zasazený do období Velikonoc, na horách je stále štědrá sněhová nadílka. Štáb byl usazený v malebné horské vesnici Roprachtice. Roubenky z filmu dodnes stojí v Rokytnici nad Jizerou.

Největším problémem se během natáčení ukázalo používaní starých dřevěných lyží. Herci tak dostali moderní lyže, které byly oblepené tapetou, aby působily jako dřevěná prkénka. V náročnějších scénách je nahradili kaskadéři.

Sněženky a machři

V roce 1982 se v horách točily hned dva filmy. V Peci pod Sněžkou se točily téměř všechny exteriéry pro film Sněženky a machři. Ve filmu to vypadá, že studenti bydlí na lyžařském výcviku v Chatě Smetánka. Interiéry vznikaly v Moravské boudě, což je jedna z nejromantičtějších hřebenových bud v Krkonoších.

Filmaři se potýkali s problémem, kde ubytovat velký filmový štáb. Nakonec se hodně improvizovalo. Pokoj tří hlavních dětských hrdinů vznikl v ateliérech, jako lyžárna posloužila rekvizitárna.

Pobyt na horách provázelo špatné počasí a část záběrů se dotáčela dodatečně. Úspěšná komedie pro děti i dospělé si vysloužila pokračování, to už ale postrádalo přirozené kouzlo prvního filmu.

Stejnou zimu točila Marie Poledňáková komedii století. S filmovými místy však pořádně zamíchala. Příběh umístěný do Moravskoslezských Beskyd se točil v Krkonoších a hotel, kde se potkaly manželky byl v Jeseníkách.

Snowborďáci

Hory lákají filmaře stále. V roce 2004 vzal do zasněženého Špindlu a do Svatého Petra diváky režisér Karel Janák. Zrodila se úspěšná komedie Snowborďáci s Vojtou Kotkem a Jiřím Mádlem. Režisér a scenárista Janák se nechal inspirovat komedií Sněženky a machři, a proto do role matky jednoho z chlapců obsadil Veroniku Freimanovou, která si ve „Sneženkách“ zahrála mladou učitelku Hanku.

Děj na horách byl zasazený do romantické chaty Inky, která dnes už bohužel nestojí a nahradil ji apartmánový hotel v moderním stylu.

Zdroj článku:
  • autorský článek