Ladislav Mrkvička a jeho osudová volba mezi herectvím a krocením šelem v cirkusu

Ladislav Mrkvička a jeho osudová volba mezi herectvím a krocením šelem v cirkusu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený český herec zemřel 27. prosince 2020 v nedožitých 82 letech, které by oslavil 2. února. Herec poslední roky svého života bojoval s Parkinsonovou nemocí. I přes stáří a zdravotní obtíže byl umělec ještě donedávna aktivní.

Jeho poslední filmovou rolí je ztvárnění postavy Antonína v českém dramatu Staříci, kde si zahrál dávného přítele emigranta Vlastimila Reinera, válečného veterána a bývalého politického vězně, který se vrací do Česka, aby vzal spravedlnost do svých rukou rozhodl se definitivně vypořádat s bývalým komunistickým prokurátorem, kterého nedostihla v porevoluční době spravedlnost.

Pojďme se ale podívat na zajímavosti ze života tohoto uznávaného herce a dabéra.

Cestu k herectví vzal Ladislav Mrkvička oklikou. I přesto, že ho během letních prázdnin očarovala sokolovna, kde se třikrát za týden hrály filmy a fandil místním ochotníkům, šel studovat gymnázium. Po ukončení studií nastoupil do továrny Avia, kde pracoval jeho otec.

Poválečná doba a politická situace v něm zanechaly hořkou příchuť. Zkoušel se opakovaně hlásit na DAMU, protože výroba nákladních automobilů nebyla to, co chtěl v životě dělat. Když to nevyšlo se školou, odešel pracovat do zoologické zahrady, kde mu mezi zvířaty bylo dobře. V práci byl šikovný a dostal se k šelmám. Jeho schopnosti nezůstaly bez povšimnutí a dostal nabídku práce u cirkusu jako krotitel šelem.

V období, kdy o nabídce uvažoval, obdržel vyrozumění z DAMU, že je konečně přijatý ke studiu. Když rodičům přednesl, že může jít k cirkusu nebo do školy, rodiče byli jednohlasně pro studium.

Školu nedokončil kvůli klukovině, kdy po oslavách studentského majálesu vylez na tramvaj a stáhl jí kladku. Bohužel byl u klukoviny vyfocený a místo dokončení diplomové práce se ocitl jako podvratný živel ve vazbě.

Čekala ho vojna a po ní začal hrát. Diplom mu nakonec ze školy přišel poštou. Brzy se proslavil jako rebel a bouřlivák, a navíc se nijak netajil znechucením z politické situace.

Z významných rolí zmiňme Gabčíka ve filmu Atentát. Popularitu mu přinesla role sympatického tělocvikáře ve filmu Metráček. Nejvíce ho asi proslavila seriálová role policisty Stejskala v nejvíce diskutovaném seriálu z komunistické éry Třicet případů majora Zemana.

V roce 1991 dostal opakovaně nabídku na angažmá v ND a přijal ji. I přesto, že nebyl v Národním divadle moc spokojený, vydržel tam až do roku 2016, kdy ho začaly trápit výpadky paměti. Od roku 1998 vyučoval herectví na DAMU.

V roce 2012 dostal ocenění za celoživotní mistrovský dabing: Cenu Františka Filipovského. Svůj hlas propůjčil celé řadě světových hvězd.