David Novotný je čtyřnásobný otec. Představu, jak by prožíval situaci podobnou té z Kukaček, si zakázal

David Novotný je čtyřnásobný otec. Představu, jak by prožíval situaci podobnou té z Kukaček, si zakázal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David Novotný si rád hraje s replikami – snaží se je dělat co nejautentičtější. S oblibou také uvažuje, jak by která z postav reagovala na různé situace. Samozřejmě tak musel přemítat i nad postavou Karla Holce z Kukaček. Sám sebe si však v jeho situaci představovat nechce ani nemůže.

Univerzální herec David Novotný zvládne zahrát kdeco

David Novotný o sobě říká, že chce být univerzálním hercem, jenž zvládne zahrát takřka cokoli. Tento záměr se mu evidentně daří realizovat, když ho režiséři obsazují do tolika rozličných rolí. V poslední době si zahrál např. zástupce kapitána fotbalového týmu Jardu Kužela v Okresním přeboru, dále šéfa vyšetřovacího týmu Karla Dvořáka v seriálu Místo zločinu České Budějovice a samozřejmě otce jednoho ze zaměněných chlapců v oblíbených Kukačkách.

Popularitu Kukaček si vysvětluje tak, že je to zkrátka jiná forma, která tady, na rozdíl od mnoha kriminálek nebo seriálů z lékařského prostředí, dlouho nebyla. Máme Netflix, HBO a podobné věci, ale Kukačky jsou takové „naše“, řekl v Interview ČT24.

David Novotný v nich hraje Karla Holce, otce Tomáše (Theo Schaefer). Spolu s Olgou (Sabina Remundová) žil spokojeným venkovským životem, dokud po jednom lékařském vyšetření nezjistili, že Tomáš vlastně není jejich biologickým potomkem. Následně se přišlo na to, že chlapec byl v porodnici zaměněn s Jakubem Kadlecem (Viktor Sekanina). Do děje se tak nutně museli zapojit i Tereza a Martin Kadlecovi (Marta Dancingerová a Marek Adamczyk). Zatímco první úspěšná řada seriálu se zabývala právě tímto, ve druhé se obě rodiny snaží spolu sblížit a sžít. Ne vždy se jim to ale vzhledem k emocionálnímu vypětí daří. Tvůrci seriálu se inspirovali skutečnou událostí z třebíčské nemocnice, v níž došlo k záměně dětí. 

Překvapilo ho, že matka může více přilnout k nevlastnímu dítěti

David Novotný je ve skutečnosti otcem čtyř dětí. Představovat si, jak by se sám vyrovnával se situací podobnou té v seriálu Kukačky, si prý sám za sebe prý zakázal. Dovolí si ji však rozebírat v rámci své práce, schovaný za seriálovou postavou. Ostatně takhle přistupuje ke všem rolím. Říká, že rád všelijak dumá nad replikami a snaží se navrhovat úpravy, aby byly co možná nejpřirozenější.

David Novotný s herci z Kukaček a Biserem Arichtevem
David Novotný s herci z Kukaček a Biserem Arichtevem. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

„Na natáčení jsem se opravdu těšil, protože mám čtyři děti a vyvolat si představy, co by dělala moje postava, jak by se v té situaci zachovala matka, jak otec, mi připadalo velmi zajímavé. Rychle jsem ale zavrhl představu, jak bych skutečně reagoval, kdyby mi někdo vyměnil dítě. Myslím, že na takovou situaci člověk nemůže být připraven. Ty představy budou narážet na spoustu překážek,“ připustil herec během rozhovoru s Terezou Kostkovou v Blízkých setkáních. „Rád jsem se ale pouštěl do fantazírování o tom, kam si to moje figura může pustit.“

Kukačky jsou opravdu velké téma a logicky vyvolávají četné debaty i mezi herci přímo na place. „Když jsem se dozvěděl, o čem to bude, prvně jsem si promítl, jaká by byla moje reakce ve skutečném životě. Myslel jsem, že ženy jsou mnohem více připoutané k tomu, co devět měsíců nosí v pupíku, a nebudou to chtít pustit. Ale zřejmě je to jinak. To mě fakt překvapilo. Co piplají a krmí, k tomu přilnou jakoby mnohem více než k tomu ‚vetřelci‘ uvnitř sebe. Zatímco my chlapi, protože jsme ješitní od přírody, vlastně jdeme po té DNA lince, po vlastní krvi.