Křtiny: Při natáčení komedie se mladá sekretářka a kreslič sblížili, aniž by to měli ve scénáři

Křtiny: Při natáčení komedie se mladá sekretářka a kreslič sblížili, aniž by to měli ve scénáři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Scenárista Jaroslav Dietl umístil část příběhu do kartografického ústavu, který představoval typickou administrační budovu v dobách socialismu. Nic moc se tam nedělalo, ale důležité bylo kulturní vyžití! Režisérovi Zdeňkovi Podskalskému tehdy dělal asistenta mladý Zdeněk Troška.

Kdo by nechtěl mít v práci takovou „zašívárnu“, jakou si užili všichni zaměstnanci od kresliče až po sekretářku? Kartografka Hlívová sice není moc pracovitá, ale své spolupracovníky dokáže alespoň rozptýlit svými vnadami, aby jim pracovní doba pěkně utíkala.

Kreslič Ryzec má před sebou vidinu žhavého víkendu na venkově a přemýšlí, jak by si v pátek co nejvíce zkrátil pracovní dobu. Náměstek Humpl je pověstný sukničkář a brousí si zuby na novou sekretářku. Taková kulturní akce na venkově se mu docela hodí, a proto pořádá pro nadřízené hon.

A osazenstvo doplňuje padesátník Čirůvka, který nemá ambice ani chutě na mladou milenku. Nade vše miluje svůj klid a nechce si žádným způsobem komplikovat život.

K jeho smůle má však aktivní sekretářku Karolínu a ta je přesvědčená, že je její šéf právě tím pravým kandidátem na uvolněné místo ředitele. Jenže to by se musel její šéf něčím blýsknout a ukázat, že Humpl mu nesahá ani po kotníky. Mohl by mu svést sekretářku!

Karolína ovšem netuší, jaký kolotoč bizarních událostí vlastně rozpoutá, i když není sama, a i hloupá výmluva mladého kresliče, že jede na křtiny, pomůže vyvolat na poklidné vesnici hodně adrenalinové okamžiky.

Kopecký a Kozderková, zdroj:  © Česká televize

Ztřeštěná komedie z roku 1981 představí celou řadu výtečných herců, jako jsou Miloš Kopecký, Blanka Bohdanová, Michal Pešek, Jiřina Jirásková, Dagmar Havlová, Vlastimil Brodský, Libuše Šafránková, Kateřina Chárová, Svatopluk Skopal, Vlastimila Vlková, Bedřich Prokoš, Laďka Kozderková, Karel Vochoč, Jaroslav Vozáb a další.

Během natáčení svedla sekretářka Martina (Dagmar Havlová) kresliče Honzu (Michal Pešek) a herci tvořili krátkou dobu pár. Dagmar Havlová musela mít pro roli moderní afro účes, který jí velice poškodil vlasy.

Zdeněk Podskalský si zvolil kromě pražské lokality Vršovice, kde se nacházela administrativní budova, důvěrně známé prostředí, kde měl chalupu (Krhanice).

Možná v době příprav na film chodili Dietl nebo Podskalský do lesa na houby. To by vysvětlovalo, proč se většina zmíněných příjmení nechala inspirovat názvy hub. V komedii je Čirůvka, Ryzec, Kotrč, Koloděj, Hlívová, Liška nebo Klouzek.

Zdroje článku: