Krimi seriál Drsný město z dílny bývalého policisty Oliviera Marchala

Krimi seriál Drsný město z dílny bývalého policisty Oliviera Marchala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál je návratem scenáristy a režiséra Oliviera Marchala, který je známý svým uměním vytvářet velice akční příběhy plné násilí a zajímavých kriminálních zápletek. V tomto seriálu si přizval i jednoho z nejcharismatičtějších francouzských herců současnosti – Jeana Reno.

Bývalý policista režisérem a scenáristou

Francouzské kriminální příběhy u nás mají už dlouhou historii, a i v předrevoluční době jsme se s nimi setkávali v kinech i televizi. Poslední léta ve francouzské krimi tvorbě vyniká Olivier Marchal, který se nechal hodně inspirovat mafiánskými filmy a také svou vlastní životní zkušeností. Kdo jiný by mohl lépe psát a točit o policii než samotný bývalý policista. Svým dílům dodává reálný obraz znalostí policejního žargonu a systému, na jehož základě policejní práce funguje.

Olivier Marchal sice studoval na jezuitské koleji v Bordeaux, ale už během studií věděl, že chce být policistou. Přání se mu vyplnilo v roce 1980, kdy nastoupil jako policejní detektiv k policii ve Versailles. Jako svého koníčka začal navštěvovat kurzy spojené s herectvím a své zážitky z policejní práce začal využívat pro psaní scénářů, se kterými měl velký úspěch.

Napsal scénář k mnoha epizodám seriálu Komisař Moulin a Zvláštní jednotka. Jeho nejúspěšnější počin je film Válka policajtů (hodnocení 79 %) z roku 2004 s Géraldem Depardieu, kde se podílel na scénáři a zároveň byl i režisérem. Film měl přesně to, co divák od krimi žánru čeká – drsný děj s temným příběhem a soubojem policajtů.

Nový krimi seriál

Seriál Drsný město, který je v současné době k vidění na Netflixu, vypráví příběh o policistovi, který po chytání zločinců v pařížském a lyonském podsvětí přijíždí do Marseille, města proslulého organizovaným zločinem, kde je stále silný boj místních klanů o kontrolu nad obchodem s drogami.

Diváka tak čeká středomořské město, které má romantický přístav, měnící se v noci v centrum nezákonného obchodu i romantická krajina v okolí města vypadající jako venkovský ráj, která ale není tak bezpečná, jak vypadá. Seriál začíná brutálním masakrem v plážovém baru a je těžké rozeznat, kdo je vlastně šéfem darebáků a kdo vede policisty. Na obou stranách je vůdce prosazující svůj etický a morální kodex. Korupce je rozlezlá prakticky všude a nechybí ani rivalita uvnitř policejních složek, kterou je francouzská policie pověstná.

Režisér se rozhodl pro obsazení méně známých tváří, aby zvýraznil autenticitu děje. Jedinou výjimkou je Jean Reno v roli policejního šéfa.