Král Šumavy: Stará legenda o šumavském převaděči dostala nový kabát

Král Šumavy: Stará legenda o šumavském převaděči dostala nový kabát
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1959 na motivy románu Rudolfa Kalčíka vznikl dramatický film s kriminální zápletkou. Dodnes velice ceněný a profesionálně natočený film režíroval Karel Kachyňa. Na podzim se však můžeme těšit na premiérovou minisérii z dílny režiséra Davida Ondříčka.

Filmu z roku 1959 je vytýkaná propaganda tehdejšího režimu. Je to ale kus naší historie, a tak je třeba k němu přistupovat.

Zajímavý příběh v nové minisérii diváky zavede do poválečné doby roku 1948, kdy se hluboké šumavské lesy staly „horkou půdou“ mezi Východem a Západem a kdy vzrůstaly obavy, že by mohla začít třetí světová válka. A hlavní postavou je mladý Josef Hasil.

Tentokrát se režisér nechal inspirovat novějším románem Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka, který vznikl na základě vzpomínek Josefa Hasila, svědectví pamětníků a dokumentů z archivu.

Syn Josefa Hasila, Josef Vávra, který si ještě vzpomíná, jak jeho otec sdílel své vzpomínky s autorem knihy k novému televiznímu zpracování dodal:

„Jsem moc rád, že se tátův příběh dočkal nového, a hlavně pravdivého zpracování, a že za tím stojí zrovna David Ondříček, ve kterého mám plnou důvěru.“

O své dojmy k postavě pověstného převaděče se podělil i samotný režisér:

„Josef Hasil byl dobrodruh. Jako mnoho jeho vrstevníků žil svůj život naplno bez ohledu na rizika, která přináší. Ale kdo se v tak mladém věku pustí do močálů? Pro mě jde o strhující dobrodružný thriller o klukovi, co by ze všeho nejraději jezdil po milující Šumavě na motorce za holkama, jenže doba, okolnosti a jeho svérázná, tvrdohlavá povaha z něj udělaly až mystického superhrdinu československého pohraničí. Jde o nadčasový příběh o mládí, střetu hodnot a touze po lásce, dobrodružství a svobodě.“

A kdo byl ve skutečnosti Josef Hasil, kterého v nové minisérii ztvární Oskar Hes?

Oskar Hes, zdroj: Pawel Gwužď / Nextfoto

Československý převaděč a později agent americké zpravodajské služby CIC (Kontrašpionážní sbor) začínal život v chudé rodině se sedmi sourozenci. V průběhu 2. světové války byl totálně nasazený v Pasově a po válce chtěl sloužit vlasti. Proto nastoupil k pohraničnímu útvaru Zvonková a hlídal česko-německo-rakouské trojmezí.

Jenže přišel rok 1948 a komunistický převrat. Mladému muži došlo, že stojí na špatné straně. Když šel k pohraničníkům, měl chuť chytat nepřátele Československa, jenže nakonec se po něm chtělo, aby střílel do vlastních lidí, kteří prchají před komunismem do svobodného světa.

Hasil se rozhodl sloužit lidem po svém, a protože Šumavu dobře znal, nebyl pro něj problém přes nebezpečné močály převádět lidi přes hranice. Právě pro svou nepolapitelnost si vysloužil přezdívku „Král Šumavy“.

Nakonec byl polapen na základě udání a odsouzen na 9 let vězení. Ani mříže „Krále Šumavy“ nezadržely a z vězení se mu podařilo uprchnout a přejít do Západního Německa. V Bavorsku začal pracovat pro CIC (později CIA) jako agent chodec a pracoval tak do roku 1953, kdy vznikla neprostupná železná opona. V roce 1954 odjel do USA a až do smrti žil v Chicagu. Do rodné země zavítal až po revoluci. V roce 2002 byl vyznamenán Medailí Za hrdinství prezidentem Havlem.

Heclová, Ondříček, Bardos, Hess, zdroj Pavel Gwužď / Nextfoto
Zdroje článku:
  • cs.wikipedia.,
  • podzim-na-voyo-presskit-p2022.pdf,
  • autorský článek