Komedie s bernardýnem, který malé Mahuleně Bočanové způsobil zranění hlavy a 32 stehů

Komedie s bernardýnem, který malé Mahuleně Bočanové způsobil zranění hlavy a 32 stehů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1975 se František Filip pustil do natáčení komedie Bohoušův syn, která je volným pokračováním slavného filmu Bohouš. Vzal si do obsazení i některé herce, kteří spolu natáčeli i seriál Chalupáři. Před kamerou se tak spolu objevili Josef Hlinomaz, Vladimír Menšík nebo Čestmír Řanda.

Dětskou roli v komedii vytvořila Mahulena Bočanová, která se evidentně režisérovi jako talentované dítě zalíbila.

Mahulena byla zřejmě velice živé dítě. Zatímco ji v Chalupářích málem přejelo auto, při natáčení této komedie si na hlavě obstarala 32 stehů. Jizvu má na čele viditelnou dodnes. Zranění jí způsobil bernardýn, i když to nebylo myšleno se zlým úmyslem. Pes měl pelíšek v autě, a když nenatáčel, tak byl tam a Mahulena za ním chodila a hrála si s ním. Jenže v jednom okamžiku, kdy u něj měla hlavu, na psa zavolala majitelka, on prudce otočil hlavou a jeho zuby malému děvčeti roztrhly kůži na hlavě.

záběr z filmu Kopecký, Janžurová, Bočanová, zdroj: Miloš Schmiedberger / © Česká televize

Malá televizní komedie, jak byl tenkrát tento druh krátkých filmů (má 45 minut) nazýván, se na televizních obrazovkách objevuje poměrně vzácně a je srovnávána se slavnější a kratší předchůdkyní situovanou do horské chaty. Zatímco komedie Bohouš se objevuje pravidelně na obrazovkách alespoň jednou do roka v období konce roku, toto volné pokračování, umístěné tentokrát do malebného jihočeského kraje, ani nedostalo moc příležitostí se divákům zalíbit.

Herecké obsazení doplnil Miloš Kopecký, který je filmovým bratrem Jiřího Sováka z první komedie. Z původního obsazení se ve volném pokračování objevil pouze Vladimír Menšík.

Vladimír Menšík je notorickým sázkařem Konvalinkou, který dokáže proměnit v sázku prakticky cokoliv a nemá zrovna nejlepší pověst. Miloš Kopecký je vedoucím malé jihočeské hospůdky, a když mu náhoda přihraje do cesty Konvalinku, rozhodne se mu dát malou lekci a trochu ho vytrestat. Nápomocný mu má být jeho vynalézavý tchán (Josef Hlinomaz) a Bohoušův potomek bernardýn Pepa. 

Bohoušův syn Pepa má být údajně nadaný houbař, který dokáže sám přinést košík hub. A když Konvalinka vidí příležitost k sázce, ani na okamžik nezaváhá. Navíc je vášnivým houbařem.

Když vyhraje, může získat bernardýna Pepu. A prohrát může jen pár stovek.

Pečlivě připravený plán jim však naruší manželka vedoucího hospody (Iva Janžurová), která nemá zrovna Pepu v lásce a docela ráda by se obrovského psa, kterého je všude plno a narušuje její soukromí, zbavila. Nakonec pečlivě vypracovaný plán hostinského a tchána dopadne úplně jinak.

Natáčelo se na Písecku.

Ve vysílání ČT 15. srpna a v iVysílání.

Zdroje článku: