Klíče od pevnosti Boyard aneb zajímavosti ze světa legendární soutěže

Klíče od pevnosti Boyard aneb zajímavosti ze světa legendární soutěže
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Klíče od pevnosti Boyard, jak se jmenuje oficiálně kultovní soutěž, se začala vysílat v roce 1990 a na obrazovkách se udržela dodnes. Tohle jste o ní možná nevěděli.

Pevnost Boyard zachránili turisté

Pevnost Boyard bychom našli mezi ostrovy Aix a Oléron v úžině Pertuis d'Antioche u západního pobřeží Francie.

Pod správou ji má územní správní celek Charente-Maritime nacházející se právě na západě země. Ten ji mimochodem koupil za symbolickou cenu jednoho franku. A i když do její údržby investuje, celková částka je jen zlomkem příjmů, které vygenerují turisté.

Pevnost Boyard se díky televizní soutěži stala zkrátka bezmála francouzskou celebritou. Každoročně k ní jezdí tisíce návštěvníků.

Kdo je otec Fouras?

Pod maskou starce se ve francouzské verzi soutěže ukrývali celkem tři herci, a to Michel Scourneau, Yann Le Gac, Didier Hervé.

Nejznámějším představitelem je bývalý cirkusový umělec a tanečník Yann Le Gac. Kromě toho, že absolvoval taneční konzervatoř Mudra de Bruxelles, se toho o něm moc neví. Bulvární média se zamýšlela nad tím, že tanečník má být rozvedený, avšak netuší se, s kým vlastně. Jeho ženu nikdo nezná.

Většina diváků jej tak stále bude mít spojeného právě s postavou, která soutěžícím dává zapeklité hádanky. Jeho proměna prý maskérkám zabrala hodinu a stejnou dobu trvalo, než jej po natáčení vrátili „do civilu“. V české verzi si tuto postavu zahrál Jan Rosák.

Jak se natáčí s tygry?

Práci s těmito zvířaty měla na povel slavná krotitelka Monique Angeon. Zvířata se vozila pouze na natáčení a zůstávala v pevnosti vždy asi 6 až 9 týdnů. Zvířata jsou pochopitelně cvičená a natáčení vyžaduje přísnou disciplínu.

Používání divokých zvířat pro účely natáčení ostatně vyvolává kontroverzi. Ukončení podobných praktik požadoval například francouzský novinář Hugo Clément. Přesto se ovšem soutěže zúčastnil, za což na internetu schytal ostrou kritiku.