Kleopatra: Realita versus idealizovaná a neodolatelná kráska z hollywoodských filmů

Kleopatra: Realita versus idealizovaná a neodolatelná kráska z hollywoodských filmů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V březnu 2019 bylo zveřejněno, že je ve fázi předprodukce velkolepé zpracování Kleopatry. Do role egyptské vládkyně se počítá s Angelinou Jolie nebo s Lady Gaga. Současná situace natáčení velkofilmů s davovými scénami nepřeje, pojďme tedy zapátrat po nejzdařilejších Kleopatrách v historii filmu.

Z nedávné doby

Jednou z nádherných ztvárnění egyptské vládkyně byla bezesporu Monika Bellucci ve snímku „Asterix a Obelix: Mise Kleopatra“. I přesto, že šlo o parodii, na Kleopatře tvůrci rozhodně nešetřili a italská kráska byla v třpytivých kostýmech úchvatná. Bylo zhotoveno 9 kostýmů. Největší pozornost ovšem neupoutala velkolepá černá róba zdobená 500 perlami, ale šaty se zlatými třásněmi, které byly vystaveny v hotelu Martinez během filmového festivalu v Cannes v roce 2003. Šaty oceněné na 180 tisíc dolarů byly ukradeny. K činu se nakonec přiznal mladý číšník, který chtěl udělat dojem na dvě slečny, které se mu líbily.

Herečka si za ztvárnění role odnesla samé pozitivní ohlasy, jako nejimpozantněji ztvárněná postava starověku.

Čtěte také: Nadutec, bigamista, herec, muž zákona, ochránce přírody, mistr bojových umění – to vše a mnohem více je Steven Seagal

Dnes už filmová klasika

Historická postava Kleopatry už bude navždy spojená s Elizabeth Taylor. Film Kleopatra (1963), který se natáčel 2,5 roku v Anglii, Egyptě, Itálii a Španělsku se stal pro producenty noční můrou. Pro hereckou hvězdu bylo celkem vyrobeno 65 kostýmů. Když se ovšem natáčelo, nikdo si šatů nevšímal. Románek dvou hlavních představitelů ovládl celou atmosféru natáčení. Mezi herci to doslova jiskřilo a filmové polibky byly mnohem delší, než se požadovalo. Elizabeth byla natolik Richardem Burtonem okouzlená, že se natáčení muselo přerušit a hvězda dostala čas, aby se dala dohromady.

Navzdory obtížím se film stal nejepičtějším dílem, které bylo natočeno a milovníkům historického žánru přináší i dnes silný zážitek.

Čtěte také: Ucho, dýně či žralok aneb neuvěřitelné dary fanoušků, kterými obdarovali své oblíbené celebrity

Něco málo o vládkyni Egypta

Kleopatra se objevila v desítkách hollywoodských filmů, vždy krásná a exotická, s korálky ve vlasech a černými očními linkami. Díky filmovému průmyslu se stala prakticky nesmrtelnou. Je také symbolem silné ženy, která se inteligencí a důvtipem vyrovná slavným mužům.

V reálném světě zřejmě tato žena nebyla vůbec oslnivě krásná. Jejím otcem byl Ptolemaios XII. a o matce se moc neví. Ale protože se narodila v době, kdy byl v Egyptě incest považovaný za sport vyšších vrstev obyvatel, je možné, že ji porodila sestra otce nebo jiná blízká příbuzná.

Čtěte také: Při natáčení historického velkofilmu utrpěl hlavní hrdina četná zranění a jeden z herců dokonce zemřel na infarkt

V roce 2007 byla nalezena mince s jejím portrétem a ta potvrzuje, že to byla úplně obyčejná žena.

V roce 75 n.l. o ní Piutarchem napsal: „Její skutečná krása nebyla tak pozoruhodná, ale při osobním kontaktu byla neodolatelná a vždy okouzlující.“

Čtěte také: Bizarní zranění Brada Pitta: Jakou část těla si hollywoodský fešák poranil při natáčení historického velkofilmu

Byla také jediným členem z ptolemaiovské dynastie, který se obtěžoval naučit se egyptsky. V její době se v Egyptě k vládnutí a obchodování používala řečtina.

Dobrou pověst ji ovšem kazí fakt, že se zbavila tří sourozenců. Za dva z nich byla provdaná.

První to odnesl Ptolemaios XIII., kterého si vzala podle poslední vůle otce. Manžel se jí utopil v řece, když na něj poštvala Césara, kterému slíbila spoluvládu nad Egyptem. Potom se ale provdala za druhého bratra. Ten záhadně zemřel na otravu. Do třetice nechala popravit mladší sestru, protože byla na straně bratra.