Kéž by provázela naše životy podkladová hudba Hanse Zimmera

Kéž by provázela naše životy podkladová hudba Hanse Zimmera
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hans Zimmer je jeden z nejúspěšnějších a nejznámějších hudebních skladatelů současnosti. Na jeho kontě je hudba pro takové filmové skvosty jako Trosečník, Skála, Interstellar, Lví král. Angažuje se tedy v hudbě od pohádek po science-fiction. Zde je vše, co jste o tomto géniovi chtěli vědět.

Přemýšleli jste někdy nad důležitostí hudby ve filmu? Že emoce, které v nás probudí líbání, první nečekané seznámení budoucích milenců, stíny nočního pokoje po vášnivé noci, by byly značně okleštěné bez lehkého táhlého sóla houslí nebo piana. Že tlukot srdce vyvolaný svištěním meče a cákáním krve ve filmech je podpořený bubny. Že táhnutí drsných seveřanů do boje by bez chorálu z hlubokých hlasů nebylo ono. V dnešním článku si představíme génia hudby a filmu. Génia, jehož jméno je Hans Zimmer. Génia, který by obohatil životy nás všech, kdyby skládal hudbu k našim životům.

 

Počátek

 

Ač se to zdá být neuvěřitelné, Hans Zimmer neprodělal hudební vzdělání a začal svou kariéru spojenou s hudbou v 70. letech hraním ve skupině Krakatoa. V té době hrál na klávesy a syntezátory. S tvorbou pokračoval do počátků osmdesátých let v řadě dalších punkových a new wave kapel. Následně začal spolupracovat s filmovým skladatelem Stanley Myersem, který mu představil kouzlo filmové hudby. Prvním filmem, ve kterém byla hudba zcela v jeho rukou, se stal v roce 1987 snímek Poslední expozice. O rok později komponoval hudbu pro film Rain Man a po úspěchu tohoto filmu začala jeho hvězda stoupat.

 

V jakých filmech můžeme slyšet hudbu Hanse Zimmera?

 

Toto je otázka, která by k úplnému zodpovězení zabrala několik čajů a kousků bábovky. Souhrnně řečeno, pokud se podíváte na úspěšný film za poslední dvě dekády, nejspíše narazíte na jeho jméno. A nové filmy neustále přibývají nebývalým tempem. Hans Zimmer je jednoduše vytížen a svůj um vycucává pro filmová plátna a reproduktory do morku kostí. Zmiňme si tedy alespoň některé z kousků, kterým složil hudbu.

 

Jeho práci můžeme slyšet ve všech filmových zpracování knih od Dana Browna. Robert Langdon (hraný skvělým Tomem Hanksem) díky svému nadání luštil rébusy a tajemství společně s nervy drásající hudbou ve filmech Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Počátek i v Infernu. Jeho tvorbu jsme slyšeli  za činy Batmana, Supermana a nově také za Wonder Woman. Z pohádek zmiňme Lvího krále, Kung Fu Pandu, Madagaskar. A nesmíme opomenout Piráty z Karibiku, Gladiátora, Sherlocka Holmese, Posledního samuraje, Gladiátora…

 

Za přínos filmografii obdržel celkově 23 ocenění, mezi kterými jsou Cena Akademie, Zlaté Globy, Grammy a další. Jeho jmění je odhadováno na 200 milionů amerických dolarů. 

 

Co dodat

 

Příště, až se budete dívat na film, oceňte také hudební doprovod. Bez hudby by byl film jen množstvím na sebe navazujících snímků se slovním komentářem. To hudba dělá momenty ve filmu epickou záležitostí, která zvedá husí kůži. Hudba dodává emoce k obrazu, který se následně stává veledílem. Neměl by náš život větší grády s podkladovou hudbou od Hanse Zimmera?