Keanu Reeves: Oblíbené filmy jednoho z nejikoničtějších herců současnosti

Keanu Reeves: Oblíbené filmy jednoho z nejikoničtějších herců současnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hlavní hrdina Matrix Resurrections Keanu Reeves je mužem současnosti a hvězdou titulních stran prestižních magazínů. Jeden z nich (Esquire) mu dal prominentní místo ve svém zimním čísle. A co se dozvíme?

Magazín zveřejnil seznam, který herec sám sestavil pro svou kamarádku a hereckou kolegyni Carrie-Ann Moss, která v oblíbené filmové sérii Matrix hraje Triniti. Jde o seznam filmů, které by měl podle Reevese každý milovník filmů alespoň jednou za život vidět. Jste zvědaví, jak si šarmantní představitel řady filmových hrdinů krátí čas?

Vybrali jsme pro vás jeho nejoblíbenější tituly:

Mechanický pomeranč

  • Velká Británie / USA, 1971, hodnocení ČSFD 84 %

Podle knižní předlohy od Anthonyho Burgesse vznikl film Stanleyho Kubricka.

Hrají: Malcom McDowell, Patrick Magee, Warren Clarke, Adrienne Corri, Anthony Sharp

Film především vynesl talent Malcolma McDowella a podle režiséra by bez něj film ani nevznikl.

Malcolm McDowell je vůdcem čtyřčlenné party výtržníků, kteří obtěžují své okolí. Chodí v buřinkách a bílých kostýmech se suspenzory. Rádi se scházejí ve svém baru, kde si pochutnávají na místní specialitě, která je vždy povzbudí k násilí. Jenže jak už to bývá, na každého jednou dojde a Alex se ocitne ve věznici. Lístkem na svobodu je vědecký experiment, do kterého se může zapojit. Jenže jde o „vymytí mozku“ a to nezůstane bez následků.

Film patří k nejprovokativnějším dílům, které známý režisér natočil. Je zasazený do Londýna v blízké budoucnosti. Film má zajímavou minulost a je mu vyčítáno, že podpořil kriminalitu mládeže. Získal celou řadu nominací na prestižní ceny, ale díky rozporuplným ohlasům společnosti žádnou nominaci neproměnil ve vítězství. Za dva roky, když Kubrick pracoval na dalším projektu, mu bylo vyhrožováno smrtí, dokonce byla v ohrožení i jeho rodina. Režisér nechtěl nic riskovat a stáhl v Británii film z distribuce.  Až do jeho smrti nebylo povoleno v Británii jeho promítání.

The Bad Batch

  • USA, 2016, hodnocení 51 %

Režie: Ana Lily Amipour

Hrají: Suki Waterhouse, Jason Momoa, Keanu Reeves, Jim Carrey, Giovanni, Ribisi

Hlavní hrdinka Arlen je odsouzená společností a odchází do pouště, kde chce přežít. Jenže narazí na partičku kanibalů a začíná drsná podívaná, která rozhodně není pro každého. Když se dívce podaří po mučení utéct, dostane se na místo, kde by mohla najít klid a bezpečí, ale ani tam to nebude mít lehké. Hodně naturalistický horor rozhodně nepřinese klidné spaní. Despotický a postapokalyptický film získal v roce 2016 na FF v Benátkách Zvláštní cenu poroty.

Sedm samurajů

  • Japonsko, 1954, hodnocení 87 %

Režie: Akira Kurosawa

Hrají: Takaši Šimura, Daisuke Kató, Minoru Čiaki, Isao Kimura, Seidži Mijaguči, Toširo Mifune

Legendární film o hrstce odvážných mužů, kteří se budou bít za práva bezbranných lidí. Tento film je nejslavnějším japonským filmem a stal se předlohou k legendárnímu americkému westernu Sedm statečných, který je nám bližší.

Tento western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým pokladům, ale málokdo ví, že vznikl díky filmu Sedm samurajů, zasazeného do Japonska 16. století.

Amadeus

  • USA, 1984, hodnocení 89 %

Film Miloše Formana není třeba představovat.

Hrají: Tom Hulce, F. Murray Abraham, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay

Mladý Wolfgang Amadeus Mozart se ve Vídni ani nerozkouká a už je v přízni u císařského dvora. To velice nelibě nese Antonio Salieri, jehož místo u dvora mladý Mozart obsadil. I po 30 letech od svého vzniku si film zachovává atraktivnost.

Brutální Nikita

  • Francie / Itálie, 1990, hodnocení 81 %

Režie: Luc Besson

Hrají: Anne Parillaud, Jean-Hugues Anglade, Tchéky Karyo, Jeanne Moreau, Jean Reno, Roland Blanche, Marc Duret, Philippe Leroy, Jacques Boudet

Členka pankáčské bandy Nikita zabije při vykrádání lékárny policistu. Je odsouzena na doživotí. Její bezcitnost však upoutá pozornost a dostane druhou šanci, službu pro vlast v tajných službách. Snímek patří vůbec k nejslavnějším filmům novodobé francouzské kinematografie. Představitelka hlavní role Anne Parillaud získala za svůj výkon prestižní francouzské filmové ocenění – Césara. Určitě zajímavou a ikonickou roli vytvořil i slavný Jean Reno jako Viktor čistič.

Leon

  • Francie, 1994, hodnocení 89 %

Režie: Luc Besson

Hrají: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello, Peter Appel, Willi One Blood, Michael Badalucco, Ellen Greene, Elizabeth Regen, Frank Senger

Stárnoucímu nájemnému vrahovi vstoupí do života dívka ze sousedství. Mladou Mathildu si zahrála skvělá Natalie Portman a otevřela si tím cestu k herecké kariéře. Mathilda se doslova vnutí do života Leonovi a ten nakonec slíbí, že se o ni postará. To jí ale nestačí, chce se naučit zabijáckému řemeslu, aby pomstila smrt bratra.

Film získal řadu ocenění, a to především díky naprosto dokonalému hereckému souznění ústřední dvojice Reno – Portman.

Mezi další oblíbené filmy herec zařadil na seznam například Monty Python a Svatý Grál, Železný stisk nebo Šílený Max: Bojovník silnic.

 

Zdroj: