Víte, kde se natáčí seriál ZOO?

Víte, kde se natáčí seriál ZOO?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý pozorný divák, který někdy navštívil zoologickou zahradu ve Dvoře Králové, si jistě všimne, že exteriéry seriálu ZOO se natáčely právě zde. Interiéry však vznikly v pražských ateliérech a většina budov ze seriálu stojí také v Praze.

V hlavní roli Safari Park ve Dvoře Králové

Dá se předpokládat, že seriál odehrávající se v atraktivním prostředí skutečné zoologické zahrady vzbudí u diváků ohromný zájem. A to se skutečně stalo. Rodinný seriál TV Prima ZOO si drží nadprůměrnou sledovanost a zásadní podíl na tom jistě mají působivé exteriéry Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Televizní štáb tady natáčí obvykle několik dní v měsíci.

Při procházce královédvorskou ZOO můžete i vy snadno narazit na známá místa ze seriálu. Povědomý vám určitě bude už samotný vstup do zahrady a dále např. pohled na správní budovu, v níž sídlí ředitelka Marie Roklová s intrikujícím náměstkem Luborem Brázdou a PR manažerem Albertem Polákem. Čas od času se mezi scénami mihne také náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové.

Jak probíhá natáčení náročných scén se zvířaty?

Natáčení v prostorách zoo si pochvaluje i Míša Pecháčková, představitelka Sidonie Anny Novotné, jedné z hlavních hrdinek. Kde jinde by koneckonců dostala příležitost pohladit si žirafu nebo slona – a dokonce si zaplavat v akváriu Vodního světa s pohledným kolegou Šimonem Bilinou, jenž hraje ošetřovatele hadů Adama?

Mimochodem právě natáčení v pavilonu Jedovatá Afrika může být těžší, než se zdá. Není to tak dávno, co se v seriálu objevila scéna s hadem, který se plazil po podlaze a jehož se Adam pokoušel odchytit. Při podobných scénách štábu asistují odborní poradci, přesto je nutné být neustále ve střehu a v ideálním případě natočit požadovaný záběr hned napoprvé.

Komplikovaná byla i scéna u buvolů. Vzpomínáte, jak se do jejich výběhu zatoulala holička, kterou pak Adam hrdinsky zachránil? Tady byl štáb závislý na bezprostředních reakcích zvířat, a tak si na ty nejlepší musel pěkně počkat. Nalákat zvířata tak, aby přiběhla blíž a poskytla tvůrcům požadované záběry, obecně nebývá nijak těžké. Stačí, aby se ošetřovatelé prošli kolem výběhu s kyblíkem, a zvířata už sama přiběhnou v domnění, že nastal čas krmení. Zaměstnanci safari parku jsou navíc velmi vstřícní a milí. I oni pozorují zvýšený zájem návštěvníků, kteří v zahradě hledají třeba seriálové infocentrum. Zrovna to ale vzniklo v pražských ateliérech, stejně jako všechny interiéry.

Budova ředitelství ZOO, Zdroj: Karel Stipek/ Shutterstock

Většina seriálových budov je v Praze

Mnohé z důležitých seriálových budov se vyskytují právě v hlavním městě. Platí to např. o budově soudu, kde pracuje JUDr. Petr Kříž a kterou jste mohli vidět zvenčí hned v první epizodě, když Viky vyběhla za Petrovými dětmi, aby je na silnici nepřejelo auto. Budova stojí na ulici Slezská na Vinohradech.

Oblíbený bar, který vede Marek Rokl spolu s bratrem Vojtou a kde po večerech vystupuje maskovaná zpěvačka Lady X, se nachází na Dubečské ve Strašnicích. V téže městské části, Na Třebešíně, byste mohli najít i vilu, v níž Petr Kříž bydlí se svými dětmi Sofinkou a Benem. Stále znovu se sem vrací i Petrova přítelkyně – vypočítavá právnička Markéta, jednou bejvalka, podruhé snoubenka. Uvidíme, jakého titulu se jí dostane v nových dílech seriálu po letní pauze.

Také dům ředitelky Roklové, ve kterém Marie bydlí s manželem Karlem, vévodí pražským Strašnicím. Stojí v ulici Nad Vodovodem.

Na křižovatce ulic Za Poštou a Kralická ve Strašnicích pak mají společné bydliště hlavní hrdinky seriálu, Viky Janečková a Sidonie Anna Novotná.

Zdroje článku: