Věděli jste, kde se natáčí Ulice?

Věděli jste, kde se natáčí Ulice?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulici, český divácký seriál, vysílá TV Nova již od roku 2005. Téměř každý zná alespoň název tohoto seriálu. Málokdo však ví, kde se Ulice natáčí a jak velká část lokalit je dílem zdatných výtvarníků, techniků a rekvizitářů.

Hostivařské ateliéry

Některá místa, která se objevují v Ulici, jsou skutečná. Jde především o přírodní lokality nebo kulturní objekty v blízkosti Prahy a okolí, eventuálně pražské kancelářské prostory TV Nova. V případě natáčení neobvyklých lokací se vyjíždí i dále za Prahu, např. do skal.

Převážná část se však pravidelně natáčí v hostivařských ateliérech, které jsou veřejnosti přístupné pouze ve Dnech s Novou pořádaných každoročně v září, a to po zakoupení vstupenky.

Propracované kulisy

Hostivařské ateliéry se nachází na adrese U Továren 261, 102 00 Praha 15 – Hostivař a jde o kulisy sestavené v areálu bývalé hostivařské tiskárny. V objektu je umístěno nádvoří s propracovanými kulisami, které tvoří ulice s náměstím a 9 činžovními domy o rozměrech 60 m x 40 m x 13 m, kde najdeme kadeřnictví, bistro, bar a hospodu.

Stavby nabývají co do výšky věrných proporcí, jsou však oproti skutečným stavbám vyrobeny pouze z dřevěných trámů a překližkových desek a nejsou propojeny s technickou infrastrukturou – rozvody vody, elektřiny, odpadu, není řešeno vytápění. Jak vznikala, je skvěle popsáno v článku.

Pro účely natáčení většiny scén jsou přímo v hale tiskárny detailně zkonstruovány desítky místností – jednotlivé byty, lékařská ordinace, dílna atd. Tyto místnosti nejsou na rozdíl od zázemí štábu plně funkční. Není tedy například možné natočit si ze dřezu v baru Coolna vodu, případně na jiných místech teče pouze voda studená. Stejně tak nejsou například mikrovlnka nebo kávovar připojeny k elektrice.

Více zajímavostí ohledně zdejších seriálových kulis se můžete dozvědět ZDE. Jednotlivé místnosti jsou také plné nefunkčních rekvizit, jež se čas od času pozměňují a pochopitelně jsou i prostorově větší než v televizi, aby zde mohl působit štáb s kamerami a technikou.

Kouzlo střihu

Při natáčení a střihu musejí být pečlivě hlídány návaznosti scén, jelikož místnosti často nejsou propojeny tak, jak se z televizního zpracování jeví. Z náměstí bylo například ve skutečnosti možné vstoupit pouze do pekárny paní Nyklové, nikoliv však do dílny Království hraček, která se očím diváka jevila součástí zázemí pekárny.

Fakticky bylo Království hraček umístěno o pár metrů dále v hale bývalé tiskárny. Na podlahách místností se vyskytují cedule s nápisy pro herce, které jim mají pomoct v případě, že mezi scénami zabloudí. Mnoho místností bylo totiž časem částečně nebo kompletně rekonstruováno vzhledem ke scénáři a obměnám samotných herců.

 

Zdroje: