Zemřel jeden z nejuznávanějších českých herců současnosti, Josef Abrhám

Zemřel jeden z nejuznávanějších českých herců současnosti, Josef Abrhám
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další z ikonických českých herců se odebral do hereckého nebe. Bylo mu 82 let a po smrti své ženy Libuše Šafránkové se stáhl do ústraní. Zanechal v české kinematografii nesmazatelnou stopu a patřil k největším hereckým profesionálům divadelní i filmové scény.

Starší generace televizních diváků si ho bude nejspíš pamatovat jako cílevědomého doktora v seriálu Nemocnice na kraji města, kde zanechal výraznou stopu a jeho postava doktora Arnošta Blažeje měla celou řadu příznivců i odpůrců.

Na Josefa Abrháma budeme vzpomínat ale i pro celou řadu jiných rolí, které si pečlivě vybíral a dokonale interpretoval.

Výborně ztvárnil Karla Čapka ve filmu Člověk proti zkáze (1989). Právě o tuto roli hodně stál a nebylo pro něj lehké ji získat. Režisér Skalský měl pro roli jiné adepty, ale stále nebyl spokojený. Teprve na doporučení scénáristy Jaroslava Dietla se zaměřil na Abrháma. Ten v roli nakonec zazářil a ztvárnil Čapka nezapomenutelným způsobem.

Abrhám a Čapek se trochu podobali. Oba přistupovali k umění s pokorou a prokázali určitou míru osobní statečnosti. Když byl Josef Abrhám v roce 1978 požádán, aby podepsal Antichartu, tak to odmítl, přestože to v té době pro něj mohlo znamenat ukončení kariéry. Stejně tak se celý život vyhýbal rolím v tendenční a propagandistické tvorbě.

Herec se narodil v roce 1939 ve vesnici u Zlína a DAMU absolvoval v roce 1962. Zanechal v československé a české kinematografii na dvě stovky filmových a televizních rolí. Můžeme si ho tak stále připomínat.

Už v roce 1962 vytvořil zajímavou roli ve válečném dramatu Transport z ráje pod režijním vedením Zdeňka Brynycha. O rok později zazářil v československém dramatu Jaromíra Jireše Křik a v roce 1965 to byla komedie Jiřího krejčíka Penzion pro svobodné pány.

Přestože byl ceněným hercem dramatických rolí, diváci dokázali ocenit také jeho komediální talent a při výběru rolí měl opravdu šťastnou ruku. Řada komedií se stala už tradičně zpříjemněním u televizních obrazovek.

I z menší role dokázal udělat skvělý filmový zážitek, a tak si ho budeme pamatovat jako učitele v komedii „Marečku, podejte mi pero“ Oldřicha Lipského nebo jako účastníka dvanáctisměny bytů v komedii Kulový blesk Ladislava Smoljaka a Zdeňka Podskalského. Scéna, kdy musel stěhovat kvůli všetečné důchodkyni uhlí z jednoho sklepa do druhého byla prostě dokonalá.

A samozřejmě nejde nezmínit oblíbenou komedii Vrchní, prchni! z roku 1980 režiséra Ladislava Smoljaka. Na počest jeho velorexu byla dokonce nedaleko místa, kde knihkupec Dalibor Vrána žil, pokřtěná autorem scénáře Zdeňkem Svěrákem v roce 2021 zastávka U Prdlavky. Ve filmu si zahrál s manželkou Libuškou Šafránkovou, kterou přežil sotva o rok. Spolu si zahráli i v komedii Hynka Bočana z roku 1983 Svatební cesta do Jiljí. V té době byli manželé 7 let. Právě tato komedie a příběh falešného vrchního se objevují mimořádně na televizní obrazovce k uctění památky slavného herce.

Zdroj článku:
  • autorský článek