Již jsou zveřejněny nominace na Ceny české filmové kritiky. Kterých filmů se to týká?

Již jsou zveřejněny nominace na Ceny české filmové kritiky. Kterých filmů se to týká?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přes nepříjemnou koronavirovou dobu bylo v loňském roce u nás natočeno několik filmů, a spousta z nich opravdu stojí za zmínku. Toho si všimli také kritici, kteří mají na starosti nominace na Ceny české filmové kritiky. Které filmy se do této nominace dostaly? Absolutního vítěze této ankety budeme znát zhruba za měsíc, a to 6.2. 2021.

Kdo získal nejvíce nominací?

Hned pět nominací si vysloužily shodně dva filmy, a to Šarlatán a Krajina ve stínu.

Šarlatán

Film Agnieszky Holland, který je životopisem šarlatánského léčitele Jana Mikoláška, který bez lékařského vzdělání dokázal vyléčit nespočet lidé s rozličnými zdravotními problémy, a to za pomoci bylinek. Jak ale pokračoval jeho smutný osud? Hlavní roli exceloval Ivan Trojan.

Krajina ve stínu

Tenhle film je vlastně kronikou lidí z malé vesnice v pohraničí, kteří jsou pod nadvládou komunistů a nacistů. Je zajímavé sledovat, jak se s konkrétními problémy vypořádávají rozliční lidé. Jak ale po pádu režimu zjistit, kdo je vlastně přítel, a kdo je zrádce?

V síti

První trojici uzavírá tento silný dokument pojednávající o sexuálních predátorech, kteří čekají každý den na síti na mladé holky, které se brzy stávají obětmi, aniž by si to třeba jen uvědomovaly. I přes silné téma se producentům – Barboře Chalupové a Vítu Klusákovi – podařilo téma i odlehčit a do snímku vměstnat i vtipné momenty.

Nominace na nejlepšího herce a herečku

Do boje o nejlepšího herce se dostali herci Jiří Mádl (Modelář), Viktor Dvořák (Havel) a Ivan Trojan (Šarlatán).

Mezi herečkami bude sveden boj v obsazení Aňa Geislerová (Havel), Jaroslava Pokorná (Šarlatán) a Magdalena Borová (Krajina ve stínu).

Komu to přejete?