Těžký coming out Jitky Smutné v seriálu Ulice i ve skutečnosti

Těžký coming out Jitky Smutné v seriálu Ulice i ve skutečnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je ráda sama sebou a nepodléhá konvencím. Co spojuje Jitku Smutnou s její rolí Marie Vránové? Čemu se věnuje, když zrovna nezáří v divadelním představení? A proč si začala více hlídat soukromí?

Putování po divadlech

Jitka Smutná je nejen skvělou herečkou, ale i zpěvačkou. Vystudovala DAMU, dva roky působila ve Východočeském divadle v Pardubicích, poté přešla do Státního divadla v Ostravě za Janem Kačerem. V Ostravě pobývala 14 let s manželem kameramanem Jaromírem Nekudou, synem Jakubem a dcerou Terezou. Dnes ji můžeme vídat v Divadle Ungelt, v Divadle na Vinohradech nebo v Městských divadlech pražských.

Nevyhýbají se jí ani filmové a televizní role, zmiňme třeba komedie Počkej, až zhasnu nebo Ten, kdo tě miloval, kde hraje matku Terezy Nekudové, která je její dcerou i ve skutečnosti. Její partnerkou je spisovatelka Petra Braunová.

Těžké chvíle v seriálu Ulice

V seriálu Ulice se Jitka Smutná alias Marie Vránová objevila poprvé v roce 2018 a pořádně rozvířila vody, což se jí daří doteď. Je matkou zubařky Blanky Volákové a sestrou Vlastimila Peška. Byl to právě Pešek, za nímž se rozhodla přijet do Prahy, aby napravila jejich nefungující sourozenecký vztah. Jedním z důvodů byla i její vážná nemoc.

Usmiřování nebylo snadné, zvláště když Peškovi zasadila další ránu oznámením, že se zamilovala do ženy, ač předtím žila s mužem. Mariina partnerka Jolana Berková (v podání Miluše Šplechtové) však nakonec Peška přesvědčila o tom, že se nejedná o žádný úlet, ale vážný vztah. V nejnovějších dílech seriálu čelí obě ženy složité situaci, jelikož se k Jolaně přihlásila její už dospělá dcera, jež žila v Kanadě s otcem. Další partnerská krize je opět na obzoru.

Miluse Splechtova
Jolanu Berkovou hraje Eva Jelínková, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zpívání jí dává svobodu

Jitka Smutná vystupuje i se svou kapelou Rodinná fúze, kde s ní zpívá dcera Tereza a na kytaru hraje Milan Kramarovič. Pro sebe si ráda zpívala odmalička, ale před veřejným vystupováním se nejprve chtěla naučit hrát na kytaru. Před publikem tak poprvé vystoupila v roce 1974 v Pardubicích.

V Ostravě se seznámila s folkovým písničkářem Josefem Streichlem, který ji bral jako hosta na své koncerty. Jitčina pěvecká kariéra se naplno rozjela po ostravském festivalu Folkový kolotoč. Herečka si pochvaluje, že je během zpívání sama za sebe a nemusí plnit přání tvůrců.

O své tvorbě říká: „Moje písničky jsou emotivní. Já jsem milovník poezie, takže je pro mě důležité, aby obraz nebyl lidem předaný jako na talíři. Aby si mohli vybavit něco svého, aby měli prostor pro svou vzpomínku. Témata jsou různá, někdy milostná, někdy se týkají společnosti, ale vždycky mají osobní stanovisko.“ 

Kariéru nestaví na sexuální orientaci

Nejen v seriálu Ulice, ale i v osobním životě musela Jitka Smutná čelit předsudkům a narážkám poté, co veřejně přiznala svoji homosexuální orientaci. Považuje za přirozené, že lidé nežijí jen v heterosexuálních vztazích, ale zároveň nese nelibě zbytečné upozorňování na její orientaci.

Coming out byl svým způsobem protest. A taky jsem za něj dostala „spravedlivou“ odplatu. Ne všechna periodika jsou seriózní a označení „nejslavnější česká lesbička“ mě opravdu nadzvedává. Je to urážlivé, i když to některá média považují za pochvalu. Po takové tedy opravdu netoužím.“ Od té doby si pečlivě hlídá soukromí a jen tak něco neprozradí.

 

Zdroje: