Jiří Kniha – nejdřív divadlo, pak Ulice

Jiří Kniha – nejdřív divadlo, pak Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herce Jiřího Knihu většina z nás zná ze seriálu Ulice. Ne každý ví, že začínal jako divadelní herec. A napadlo by vás, že je dokonce původem vyučený truhlář?

Narodil se 7.5.1981 v Hradci Králové. Přestože absolvoval SOŠ Hudebních nástrojů v oboru truhlář, nakonec to pro něj nebylo to pravé, dokonce si uřízl kus palce. Tak se rozhodl zkusit to s herectvím. Tedy, zkraje to bral jako zábavu, kdy se šel podívat s kamarády do dramatického kroužku. Vnímat hraní jako profesi ho v tu dobu ani nenapadlo.

Vztah k divadlu si našel rychle, když si v roce 1997 společně založili alternativní divadlo Dno. Mezitím pracoval jako sanitář v dětské nemocnici a věnoval se své zálibě, kreslení. V roce 2004 začal hostovat v Klicperově divadle v Hradci Králové. Kariéra se mu však ve velkém rozjela ve chvíli, kdy si ho roku 2005 všiml režisér Vladimír Morávek, který rozpoznal jeho talent a Jiří dostal nabídku na angažmá v brněnském divadle Husa na Provázku. Také mu účinkování v těchto divadlech přineslo mnoho kontaktů, seznámil se s herci a režiséry.  

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zde si získal i své první fanoušky, díky účinkování v představeních – improvizovaných show: „Jiří Kniha hledá partnera“ a „Comedy Express“. V první jmenované show sklízel velký úspěch ve dvojici s Michalem Daleckým. Nadále se věnuje pouličnímu divadlu a spolupracuje s několika divadly v Brně. Hostuje nadále v řadě divadel, např. Reduta, Divadlo v Dlouhé, Divadlo na Zábradlí, Divadlo Minor, Národní divadlo Brno a další. Před televizní kamerou se pak poprvé ukázal v roce 2005 v menší roli ve filmu „Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště“. Dále si zahrál ve filmu „Muži v říji“ a „Ztraceni v Mnichově“.

Více prostoru dostává v seriálech, nejvíce je vidět v seriálu „Ulice“ a mohli jsme ho vidět i v krimi seriálu „Sever“, v „Soukromých pastech“, „Kriminálce Anděl“ a mnoha dalších. V seriálu Ulice zcela exceluje v roli Mária Doubka, jehož postava prochází od začátku zajímavým vývojem, kdy se nezodpovědný rapper brojící proti systému postupně změní v milujícího tátu od rodiny. Prostřednictvím tohoto seriálu se díky roli dostal i do novácké „Superstar“, čili se o něj otřela i pěvecká kariéra, když rapoval svůj známý hit ze seriálu „Vendula je hodná holka, měla si vzít Pavlíka“.

Jiří Kniha je neobyčejný herec, jehož kariéra prošla zajímavým vývojem a nyní je známý jak u divadelního publika, tak u diváků televizních seriálů. Aktuálně ho můžeme vidět hrát v Divadle Na zábradlí (hlavní scéna) v inscenacích „Ahoj Vesmíre!“ a „Europeana“, ve studiu Rubín ve hrách „Jenom matky vědí, o čem ten život je“ a „Traktát o stepním vlku“, v Chemickém divadle v představení „pytel na odpadky, „v šoku“ ten černý pytel na odpadky“, Divadle Líšeň a Městských divadlech pražských (divadlo Komedie), kde účinkuje ve vánoční inscenaci „A osel na něj funěl (Vánoční příběh)“. Hraje také v divadle Minor v představení pro děti – aktuálně v pohádce „O veliké řepě“.

 

Zdroje: