Jiří Adamíra měl vzhled aristokrata, ale když šlo o lásku, rval se jako lev. A ulovil o 20 let mladší herečku

Jiří Adamíra měl vzhled aristokrata, ale když šlo o lásku, rval se jako lev. A ulovil o 20 let mladší herečku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jiří Adamíra by 2.dubna oslavil narozeniny. Bohužel nás tento charismatický elegán opustil předčasně poté, co prohrál boj s rakovinou. Zemřel v srpnu 1993. Pojďme si herce s hlasem, který uměl pohladit na duši, připomenout.

Cesta k divadlu z průmyslové školy

Jiří Adamíra vypadal jako velice vážný a distingovaný muž a nikdy neměl o role na divadle a ve filmu nouzi. Uměl zahrát historickou postavu nebo milovníka a stejně dobře chladného podnikatele, nebo nacistu.

Své mládí prožil v Praze, kde studoval na gymnáziu a na elektrotechnické průmyslovce. V jeho případě platilo, že talent se uměl prosadit sám a už v devatenácti letech měl angažmá v divadle ve Zlíně. A tam se také poprvé oženil. Potom ale přišla vojna a nabídka hrát v divadle v Ostravě. Mladé manželství mu nevydrželo.

V Ostravě se Jiří zamiloval do své herecké kolegyně Ljuby Benešové. Žena to byla vášnivá a také vdaná za hereckého kolegu Josefa Langmilera. To byl trochu problém a když se oba pánové občas potkali v hereckém klubu, museli je ostatní návštěvníci od sebe odtrhávat, protože hrozilo, že si vážně ublíží.

Úspěšná kariéra a setkání s Hanou Maciuchovou

Adamírovo charisma na herečku zabralo a v roce 1960 se vzali. Z manželství se narodil syn Marek. Bohužel ani tento vztah herci nevyšel. Když dostal po dvanácti letech nabídku do Realistického divadla v Praze, přestěhoval se do Prahy sice i s rodinou, ale do života mu vstoupila Hana Maciuchová.   

Pokud si vzpomenete na seriál Chalupáři, kde si oba zahráli, tak v tomto období už tvořili pár. Hana Maciuchová byla opravdová krasavice a pro ni se Jiří Adamíra stal osudovou láskou. Po hercově odchodu už jiného partnera nehledala. I přes velkou lásku se Jiří už do dalšího manželství nehrnul, a tak pár spolu žil bez úředního razítka.   

Televizní tvorba a daging

Jiřího Adamíru si budete určitě pamatovat z televizní tvorby, například z dobových seriálů F. L. Věk, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města, 30 případů majora Zemana, Panoptikum města pražského a Dobrodružství kriminalistiky. Hrál také v celé řadě televizních filmů, kde se potkával i s Hanou Maciuchovou.

Herec se také věnoval dabingu. Určitě vám bude povědomí hlas Cowlese, který v seriálu Profesionálové šéfoval Bodiemu a Doylovi. V rozhlase se věnoval recitaci. Několik let byl pedagogem na DAMU a získal řadu ocenění.

Až do posledních okamžiků se snažil žít aktivním životem, i když rakovina páteře byla silným protivníkem.