Sebastian Pöthe ze seriálu Jedna rodina: V žilách mu koluje česko-maďarská krev

Sebastian Pöthe ze seriálu Jedna rodina: V žilách mu koluje česko-maďarská krev
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec Sebastian Pöthe má s postavou Vaška ze seriálu Jedna rodina mnoho společného. I jeho rodiče se rozvedli. Z otcovy strany má maďarské kořeny. Žije s mámou nedaleko Prahy a střídavou péči by si prý nepřál. Herectví ho baví, ale jestli se mu bude věnovat v budoucnu, ještě netuší.

Všestranný Sebastian si zahrál v kouzelném ekologickém dobrodružství

Sebastian Pöthe se narodil 10. listopadu 2009 a bydlí s mámou v městečku Říčany kousek od Prahy. Jeho táta pochází z Maďarska, proto mluví plynně česky i maďarsky. Jazyková zručnost mu aktuálně pomáhá také při studiu angličtiny. Herectvím se zabývá prakticky od tří let. Kromě toho se věnuje dabingu, divadlu (hrál třeba v Divadle na Vinohradech) a tanečnímu stylu breakdance. Má ale rád jakékoli pohybové aktivity: fotbal, lyžování, jízdu na kole nebo plavání.

Co se týče hraní, vyzkoušel si Sebastian českou i zahraniční produkci. Objevil se např. ve snímku Anthropoid (2016) nebo v pohádkách Hodinářův učeň (2019) a Princezna zakletá v čase 2 (2022). Hlavní dětské role se mu dostalo ve filmu Balada o pilotovi (2018) a v rodinném filmu s ekologickým poselstvím Mazel a tajemství lesa (2021), kde prostřednictvím triků ožívají všelijací mužíčci, šišky i stromy. Druhou hlavní dětskou postavu si zde zahrála Josefína Krycnerová. V dospělých rolích se představili Vasil Fridrich, Kristýna Boková, Ester Geislerová či Aleš Petráš ad. Děti měly při natáčení možnost prožít skutečný tábor a vychutnat si nezapomenutelné prázdniny v doprovodu kamer.

Čeští diváci ho teď znají hlavně jako Vaška z Jedné rodiny

Přehled seriálů, v nichž si třináctiletý Sebastian Pöthe už stačil zahrát, by byl ještě podstatně delší. V epizodních rolích účinkoval např. ve Slunečné (2020), Modrém kódu (2020) a Sestřičkách (2020), Specialistech (2021), Ochránci (2021), Hlavě Medúzy (2021) či Panu profesorovi (2022). Výrazněji se pak projevil v zábavně vzdělávacím seriálu Kája a Mat+Ema+Tika (2018–2020) a zejména v komediálním seriálu Jedna rodina (2022–2023), v němž hraje Václava Holase, syna Petry a Filipa.

Miroslav Vladyka, Oliver Vyskočil, Sebastian Pöthe a Filip Blažek
Miroslav Vladyka, Oliver Vyskočil, Sebastian Pöthe a Filip Blažek | Zdroj: TV Nova

Vašek je podle Sebastiana typický třináctiletý kluk, který rád tráví čas venku stejně jako doma u počítače. Vedle hraní videoher se však věnuje také parkouru a tropí vylomeniny ve škole. Ačkoli Sebastian parkour nedělá, věří, že jsou si s Vaškem vlastně docela podobní. I on si s kamarády občas vyrazí někam ven, přeskočí nějaké to zábradlí a s oblibou paří počítačové hry.

Jeho rodiče jsou rozvedení a střídavou péči, která se postavy Vaška hodně dotýká, by si asi dokázal představit, ale nechtěl by ji.

Hraní Sebastiana baví a v nejbližší době s ním určitě nehodlá skončit. Netuší ale, jestli se stejné profesi bude věnovat i v dospělosti. Jiná práce u filmu by se mu asi taky líbila. „Často se mě lidé ptají, co bych chtěl jednou dělat,“ říká, „ale zatím nejsem rozhodnutý. Chci jít na vysokou školu a rozhodnout si to, až budu starší.“

Zdroje článku: