Je snímek Vrána skutečně prokletý? Po úmrtí slavného herce stíhala natáčení jedna katastrofa za druhou

Je snímek Vrána skutečně prokletý? Po úmrtí slavného herce stíhala natáčení jedna katastrofa za druhou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní americký film vytvořený na motivy stejnojmenného komiksu vyniká svou temnou atmosférou. A neveselé události se děly i při natáčení. Na koho si počíhala smrt?

Smrt hlavního představitele

Rockový muzikant Eric Draven by měl být sice mrtvý, ale jeho duše nenalezne klid, dokud nepomstí vraždu své snoubenky. Vrána jej tak přivádí nazpět, aby mohl v pozemském světě dokonat své poslání a odejít zpět do říše mrtvých.

Smrt obcházela i při natáčení. Představitel hlavní role Brandon Lee, syn slavného hrdiny akčních filmů Bruce Leeho, během něj tragicky zahynul. Stalo se tak při natáčení jedné z posledních scén, kdy měl být hlavní hrdina Eric Draven zastřelen.

Poté, co herec bezvládně padl k zemi, se ukázalo, že ve filmové zbrani byl omylem ponechán ostrý náboj. Inkriminovaná scéna byla ihned zničena. Film se nakonec dotočil s dvojníkem. O dokončení snímku se zasloužila Brandonova matka společně s jeho snoubenkou.

Jedna katastrofa za druhou

Nebyla to jediná pochmurná událost, která vznik snímku Vrána provázela. Na place došlo k nešťastnému bodnutí šroubovákem, které utržil jeden ze členů štábu, i ke zranění elektrickým proudem.

Roli Erica Dravena si navíc měl původně zahrát River Phoenix, starší bratr známého herce Joaquina Phoenixe. Ten však zemřel na předávkování drogami. Po něm roli nabídli Christianu Slaterovi, který ji ovšem odmítl. Přes nesporné umělecké kvality filmu toho dnes pravděpodobně zrovna nelituje.

Temná komiksová předloha

Kvůli sledu tragédií mnozí o snímku dodnes tvrdí, že je prokletý. Ostatně autor předlohy James O'Barr vytvořil svůj komiks jako formu osobní terapie, jejímž prostřednictvím se snažil vyrovnat s vlastním traumatem v podobě smrti snoubenky.

Podle některých pověrčivých ohlasů tím prakticky předurčil osud celého námětu a mnozí tak tvrdí, že si filmový štáb zkrátka neměl zahrávat s ohněm a pokoušet se podobnou látku zfilmovat, neboť si o problémy tímto vysloveně koledoval.