Jane Fonda svého otce Henryho Fondu talentem nezapřela

Jane Fonda svého otce Henryho Fondu talentem nezapřela
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Žena, která se i přes talent a řadu pohádkových rolí do povědomí diváků dostala především jako propagátorka aerobního cvičení. Dokázala rozhýbat i ženy starších ročníků a přesvědčit je, že má smysl se věnovat pohybu a každá z nich může vypadat dobře.

Dcera slavného hollywoodského drsňáka

Jane Fonda se narodila v New Yorku v roce 1937 a má anglický, skotský, francouzský a italský původ. Praděd z otcovy strany se svou rodinou emigroval z Janova do Nizozemska v 15. letech a poté se v 16. letech přestěhoval do britských kolonií v Severní Americe. Matčina rodina herečky má také italský původ, jedním z jejích předků byl dokonce šlechtic. Otcem Jane byl slavný herecký idol Henry Fonda (Tenkrát na Západě, Bostonský případ, Bitva o Midway). Matku ztratila, když jí bylo 12 let. Má bratra herce Petera a neteř Bridget. Tu si určitě vybavíte jako starostovu dceru z komedie Doktor Hollywood nebo jako Nikitu v přepracování úspěšného francouzského snímku Brutální Nikita od Bessona.

Jane Fonda, první filmy

Ačkoli se zpočátku nezdálo, že by se zajímala o svět filmu, Jane Fonda byla díky svému otci trochu nucená, aby navštěvovala kurzy v Actors Studio, a brzy se pro ni našly první filmy. V roce 1960 debutoval ve sportovní komedii Tall Story vedle Anthonyho Perkinse. Slávu ji přinesl film Štvanice, z roku 1966, kde stanula po boku hvězd, jako byl Marlon Brando a Robert Redford.

Její filmografie je opravdu bohatá. Z novějších děl si ji určitě vybavíte v komedii Příšerná tchýně z roku 2005, kde dělala peklo ze života Jennifer Lopez, jen aby si udržela pozornost svého filmového syna Michaela Vartana. V roce 2018 jste ji mohli vidět ve společnosti postarších slavných hereček jako je Diane Keaton nebo Candice Bergen v komedii Dámský klub.

Jane Fonda a politické odhodlání

Po úspěšné kariéře v 60. letech se Jane Fonda vrhla také do politiky a aktivně se angažovala proti válce ve Vietnamu. Navštívila Hanoj, uskutečnila svou pro-severovietnamskou propagandu, a proto dostala přezdívku Hanoj ​​Jane.

Jane Fonda, nominace na Oscara a další ceny

Ve své kariéře, která se od 70. let 20. století zaměřovala hlavně na náročnější role, získala Jane Fonda dva Oscary za nejlepší herečku, v roce 1972, za film Klute a v roce 1979 za Návrat domů. Získala také nominaci na Oscara za snímky Koně se také střílejí, Julie, Čínský syndrom, Na Zlatém jezeře a Příští ráno. Během své kariéry také získal 6 Zlatých glóbusů, cenu BAFTA a cenu Emmy.

Všechny svatby Jane Fondové

V roce 1965 se Jane Fonda provdala za režiséra Rogera Vadima, z jejich manželství se narodila dcera. Po rozchodu se svým prvním manželem v roce 1973, se herečka provdala za politika Toma Haydena, se kterým měla syna a adoptivní dceru. Toto druhé manželství také skončilo a v 90. letech se herečka znovu vdala za magnáta Teda Turnera. S ním to skončilo v roce 2000. Od roku 2009 byla romanticky spjata s producentem Richardem Perrym.

Jane Fonda a aerobní gymnastika  

Ke konci osmdesátých let její herecká kariéra slábla a věnovala se natáčení videí z aerobních cvičení. Tato práce ji proslavila po celém světě. Úspěšnost svých videí dokládala svou fyzickou kondicí, která byla skvělá a překvapující, vzhledem k věku herečky.

Jane Fonda a návrat do kina

V roce 2005 se vrátila na velké plátno již zmíněnou komedií o tchýni a natočila řadu dalších snímků. V roce 2017 se objevila na 74. Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, aby se prošla po červeném koberci s Robertem Redfordem, aby představila svůj nejnovější film Our Souls at Night po boku velkého herce. Převzala také Zlatého lva za celoživotní dílo.

(Zdroj: ČSFD, Invidia-Planeta žena)