Jana Preissová oslavila 73. narozeniny. Jaký byl životní příběh baletky Anny z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku?

Jana Preissová oslavila 73. narozeniny. Jaký byl životní příběh baletky Anny z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená česká herečka Jana Preissová letos už oslavila 73. narozeniny. Pro mnoho diváků je stále půvabnou baletkou Annou z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Její život ovšem vždycky neběžel podle naplánovaného scénáře.

Navždy baletkou Annou

Jana Preissová se narodila 7. února roku 1948 jako jediné dítě konstruktéra a dámské krejčové. K herectví měla blízko už od raného věku, kdy se s rodiči věnovala ochotničení. V hojné míře se účastnila i školních recitačních soutěží. Ač dítě z neherecké rodiny, byli to právě Janini rodiče, kteří ji k umění vedli.

Chtěla se nejprve stát baletkou, letuškou nebo lékařkou. Nakonec se ale dostala na DAMU a po škole zakotvila v prvním angažmá v Divadle Na Zábradlí. Svým talentem záhy okouzlila a stala se respektovanou herečkou, s níž se diváci mohli setkat v řadě filmových rolí.

Čtěte také: Je mu 73, ale pořád je k sežrání. Pár zajímavostí ze života Jiřího Bartošky

V domovském divadle nakonec vydržela dvacet let. Ztvárnila zde celou řadu působivých rolí, například Mášu ve Třech sestrách či Lady Macbeth v Macbethovi. V roce 1990 se stala členkou činohry Národního divadla.

Debutem na filmovém plátně se pro ni stala komedie Rozmarné léto z roku 1967. Diváci si ji zřejmě stále budou pamatovat hlavně jako maminku Tomáše Holého z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). Objevila se i v seriálech Dobrá čtvrť nebo My všichni školou povinní.

Čtěte také: Dokonalý muž, dokonalá žena: Nejkrásnější česká herecká dvojice oslavila 44. výročí svatby

Stále aktivní herečka

Po několika letech se pak před filmovou kameru postavila znovu ve filmu Ženská na vrcholu. Snímek z roku 2019 je zatím jejím posledním televizním počinem. Filmovou maminku tentokrát v zimní komedii Lenky Kny hrála Anně Polívkové. Poprvé se také jako kolegové „na place“ potkali s Bolkem Polívkou.

Ač na filmovém plátně působila křehká blondýnka bezmála étericky, v soukromém životě to neměla jednoduché.

Čtěte také: Kvůli Libuši Šafránkové utekla Naďa Urbánková ze země a na truc se vdala. Dnes se "Popelka" raději drží v ústraní

Musela se vyrovnat s nevěrou a nemanželským potomkem svého manžela i psychickými problémy staršího syna Martina. Ten se po vzoru rodičů rozhodl věnovat herectví, slavné jméno mu však pozici neulehčilo a jeho podlomená psychika ho dokonce dovedla k pokusu o sebevraždu.

Čtěte také: Role Pyšné princezny byla pro Alenu Vránovou osudová hlavně díky dopadu na osobní život