Jediné dítě odložila, režiséři ji milovali a diváky bavila: Jak šel čas s Janou Brejchovou

Jediné dítě odložila, režiséři ji milovali a diváky bavila: Jak šel čas s Janou Brejchovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herecké povolání je nevyzpytatelné, stejně jako divácká přízeň. Jana Brejchová už je dnes téměř zapomenutá. Kdyby o ní nedávno její dcera nevydala knihu, nejspíš by si na ni už nikdo nevzpomněl, přestože to ve své době byla opravdová hvězda, která by v Hollywoodu měla hvězdu na „chodníku slávy“.

Na hereckém výsluní se dokázala udržet opravdu dlouho a za hvězdu byla od samého začátku své kariéry. Do hereckého světa skočila rovnýma nohama už ve třinácti letech, kdy si ji vyhlédl tehdejší asistent (později režisér) Ladislav Helge pro roli dívky Píďalky ve filmu Olověný chléb. Po škole se z ní stala písařka, která si především zásluhou nápaditého vzhledu občas zahrála role mladých dívek.

Jak sama uváděla, herečkou se stala až s rolí ve filmu Vlčí jáma (1957) od režiséra Jiřího Weisse, kde kromě křehké krásy dokázala ukázat i talent. V tomto období si společnosti mladé herečky užíval Miloš Forman. Už následující rok byla Jana Brejchová vyhlášená herečkou roku a natočila další tři filmy. Formana vystřídal druhý manžel Němec Ulrich Thein a česká kráska se začala prosazovat i v zahraničí.

Vždy však upřednostňovala práci doma, kde svůj život spojila s dalším slavným hercem, Vlastimilem Brodským. Svou lásku potvrdili v roce 1964, kdy se vzali v pátek třináctého.

Oba herci byli v té době už slavní, ale celá řada rolí je teprve čekala. Jako pár se občas potkali i ve filmu (Hodíme se k sobě, miláčku? Noc na Karlštejně) a v seriálu (Arabela). Brodský už měl za sebou vztah s Jiřinou Jiráskovou, které utekl těsně před svatbou. Před oltář ho dokázala přivést baletka Božena Křepelková, se kterou měl syna Marka. Ale teprve manželství s Brejchovou se dalo považovat za opravdu stabilní a pevné.

To samé se dalo říct o Brejchové, která Formana omrzela už po čtyřech letech a s německým fešákem Theinem vydržela rok. Tentokrát manželství vydrželo celých šestnáct let, i když konec byl hořký. I ve špatných dobách se však dokázali před kamerami chovat profesionálně. Když po pár letech manželství přišla na svět dcera Tereza Brodská, nechtěla Brejchová mateřstvím ztrácet čas, a našla tak nouzové řešení. Dceru svěřila do výchovy jedné ze svých sester. Teta Blanka tak byla pro Terezu matkou a její děti brala jako sourozence. Tetu oslovovala jako „mami“, a měla tak vlastně matky dvě. Chování své biologické matky sice nikdy nepochopila, ale neodsuzovala ji za to.

Velkou lásku, ze které vzešla dcera Tereza, přerušil mladší a šarmantní Jaromír Hanzlík. Právě v muzikálu Noc na Karlštejně (1973) se do Elišky Pomořanské v podání Brejchové zamiloval mladý Hanzlík, který si ve filmu také zahrál.

Zatímco Brodský byl přemýšlivý a klidný intelektuál, Hanzlík byl spontánní a temperamentní a blonďatá hvězda ztratila hlavu. Po letech se v roce 1980 Brejchová s Brodským rozvedla. Soužití s Hanzlíkem však nebylo moc dobré a odrostlá Tereza na soužití vzpomínala jako na období teroru.  

Nakonec blonďatá herecká diva žila s Jiřím Zahajským, ten jí však v roce 2007 zemřel na rakovinu. Samotnou herečku potkal krutý osud a postihlo ji degenerativní onemocnění mozku. Její stav se nedá léčit a podle informací, které občas zveřejňuje její dcera, moc už svět nevnímá. Nestihla se tak ani nikdy udobřit se svou sestrou Hanou, se kterou se v mládí přestala stýkat kvůli jejímu zájmu o Miloše Formana.

Poslední film, ve kterém se objevila, je Kráska v nesnázích (2006) v režii Jana Hřebejka.

Zdroje článku: