Jan Šťastný ze Slunečné: Proč musel být skvělý dabér předabován?

Jan Šťastný ze Slunečné: Proč musel být skvělý dabér předabován?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herce Jana Šťastného známe jako diváci snad všichni napříč několika generacemi. Každý si ho představí v jiné roli, spoustě z nás, obzvláště milovníkům klasických pohádek, se ale jistě hned vybaví postava prince Jana v televizní perle české tvorby Za humny je drak. S jakými úsměvnými potížemi se musel při natáčení vypořádat?

Coby šestnáctiletý mladík byl Šťastný vybrán pro postavu švarného princátka Jana. Byla to pro něj slušná škola hereckého života. Při pomyšlení na to, že si vymění polibek s tehdejší ženskou ikonou Ivanou Andrlovou, se mu rozklepala kolena, a tak si na posilněnou musel dát dva panáky Fernetu. Jízda na koních zrovna také nebyla spanilá. Největším zádrhelem pro tvůrce pohádky však byl jeho hlas. Protože nemohl zapřít svůj silný moravský přízvuk (pochází ze Zlína), musel být předabován jiným naším hercem, a to Gustavem Bubníkem. Jaký to paradox, že Jan Šťastný jinak patří k našim špičkovým dabérům, který propůlčil hlas takovým hvězdám, jakou jsou například Antonio Banderas, Gerard Butler nebo akční hrdina Jean-Claude Van Damme. Na svém kontě má nespočet dabingových rolí a do současnosti odmluvených úctyhodných zakrátko dvacet let. Podívejte se na jeho tvorbu, jistě zde najdete i svého oblíbeného hrdinu.

Zdroj: Autor: Photo Works / Shutterstock

Zajímavost o Janu Šťastném

Jan Šťastný jinak patří k našim špičkovým dabérům, který propůlčil hlas takovým hvězdám, jakou jsou například Antonio Banderas, Gerard Butler nebo akční hrdina Jean-Claude Van Damme.

Janu Šťastnému to vždy svědčí a sluší po boku mladších partnerek. Jakoby s nimi tak nějak přirozeně omládl a on svým dámám na oplátku dokáže vdechnout dospělejší a vyzrálejší tvář i osobnost. Vzpomeňme například na jeho postavu primáře chirurgie Dalibora Frynty v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. První jeho osudovou ženou byla mladičká Sylva Petrová, kterou hrála Veronika Arichteva. Seriálové partnery od sebe dělilo 20 let. Další láskou v pořadí byla Kateřina Vránová v podání herečky Jany Strykové. I v tomto případě tu byl věkový rozdíl 13 let. Důkazem toho, že spojení jeho vyzrálého mužského charismatu a osvěžující mladé krásy jeho žen skvěle funguje, je jeho dlouholetý svazek s rovněž o dvacet let mladší manželkou, herečkou Barborou Petrovou. Ta mimo jiné ztvárnila rovněž postavu v Růžovce, a to dceru Davida Prachaře, Lenku Váchovou. 

Zdroj: