Talent Jana Libíčka zmařila předčasná smrt: Dobrácký hromotluk se bál lékařů

Talent Jana Libíčka zmařila předčasná smrt: Dobrácký hromotluk se bál lékařů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmový a divadelní herec Jan Libíček byl znám hlavně pro svůj dobrácký zevnějšek. Ten ho také předurčil ke komediálním rolím. Jeho osud však už tolik veselý nebyl.

Talent od Boha

Jan Libíček se narodil 28. září 1931 ve Zlíně. Jeho otec byl úředníkem Baťových závodů. Harmonická rodina se však brzy rozplynula: Otec zemřel na zhoubná onemocnění, matka utrpěla šok při bombardování a důsledkem tohoto otřesu měla nevratně podlomené zdraví.

Původně vyučený zámečník si nakonec dodělal maturitu, což mu umožnilo se přihlásit i na DAMU. Školu ale nedokončil.

Jan Libíček se však projevil jako talent od Boha a u divadla se přece jen dokázal uplatnit. Vystřídal několik uměleckých působišť, začínal ve Zlíně, ale stal se významnou postavou především Divadla Na zábradlí.

Proslul hlavně rolí krále Ubu ve hře Alfreda Jarryho. Tam současně dokázal, že je velmi všestranným hercem, kterému sedí i jiné než komediální role. Úspěch na divadle Janu Libíčkovi otevřel i k filmu, přestože většinou dostával role vedlejší.

Jan Libíček ve filmu

Filmografie korpulentního herce čítá zhruba čtyři desítky rolí. Televizní diváci pak znají Jana Libíčka hlavně z komedie Světáci, Pane, vy jste vdova nebo Čtyři vraždy stačí drahoušku.

Poslední filmovou rolí tohoto herce byla komedie Jak utopit doktora Mráčka. Herec zemřel přímo při natáčení ve věku pouhých 42 let. Příčinou snad mohl být infarkt či diabetický šok. Roli vodníka Aloise nakonec musel přetočit Zdeněk Řehoř. Jana Libíčka tak ve filmu neuvidíme.

Ke konci si Jan Libíček přispěl nemalou měrou sám: Přejídal se a trpěl potížemi s ledvinami a cukrovkou. Ty ale neřešil, neboť měl panickou hrůzu z lékařů. Své zdravotní problémy podcenil i při natáčení, přestože kolegové o něj měli obavy a k návštěvě lékaře jej přemlouvali.

Už si tak nestihl splnit jeden ze svých snů: Vymanit se z komické škatulky a získat „vážnou“ roli ve filmu.

Zdroje: