Jak vyrobit vraha: Karta se obrací

Jak vyrobit vraha: Karta se obrací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Žasnete někdy nad poměry v místě, kde žijete? Potkali jste se se zlovůlí na úřadech? Stala se vám v životě nespravedlnost? Jsou lidé, kteří z nějakého důvodu problémy doslova přitahují a Steven je jedním z nich.

Jak si Steven užíval svobodu

Mohlo by se zdát, že si Steven bude užívat svobody, prohánět ženy a snažit se dohnat ztracený čas. Ale se Stevenem je všechno jinak. Propuštěný muž sice odpustil ženě, která ho křivě obvinila, ale rozhodně neměl v úmyslu odpustit okresu Manitowoc a lidem, kteří zmanipulovali celé vyšetřování a s největší pravděpodobností i oběť trestného činu, které vnutili podobu útočníka.

Zdroj: Autor: Aaron of L.A. Photography / Shutterstock

Steven začal být pro řadu významných lidí nebezpečný

Po Stevenově propuštění se na jeho jméně začala zviditelňovat celá řada politiků a z něj se stala celebrita. Vznikla dokonce pracovní skupina, která dávala dohromady návrhy na nový zákon, který by měl v budoucnu takovému justičnímu omylu zabránit. Propuštěný muž si mezitím našel novou přítelkyni a mohl si žít poklidný život ve svém karavanu na pozemcích rodičů. Jenže Steven chtěl spravedlnost a odškodnění. Stát mu dal 450 tisíc dolarů za 18 let života o které přišel. Na radu právníků požadoval ale 36 milionů dolarů. A žaloba na okres Manitowoc se dotýkala i velice významných lidí.

Spojitost vyšetřování staré kauzy a zmizení mladé ženy?

Začalo vyšetřování, které mělo odhalit, kdo a co udělal špatně. Vše se komplikuje tím, že uplynulo mnoho let a lidé povoláni k tomu, aby se zodpovídali, si na nic nevzpomínají. V období 11. října až 26.října 2005 vypovídají lidé, kteří byli u vyšetřování trestného činu, za který byl Steven odsouzený. 30.10. se ztratila Tereza Halbachová. 3.11. byla oficiálně prohlášená za pohřešovanou. Pětadvacetiletá žena byla spatřená naposled v okrese Manitowoc. Profesionální fotografka měla poslední zastávku na vrakovišti v domácnosti Stevena Averyho. Byla u něj nafotit jeden vůz určený k prodeji v magazínu pro motoristy. Nebyla to její první návštěva, pro Stevena už v minulosti fotila. Tentokrát ale po návštěvě přestala brát telefon a zmizela. Začali ji hledat dobrovolníci a na rozlehlých pozemcích rodiny Stevena Everyho se na vrakovišti našlo auto pohřešované. Steven mluvil o nastrčených důkazech.

Byl obviněný z vraždy mladé ženy, jejíž ostatky se našly ve spalovací jámě.

Steven použil peníze z odškodnění a najal si dva dobré advokáty. Vše se ale začalo komplikovat. V autě zavražděné se našla jeho DNA. Do případu se dostává další postava. Jde o prostého šestnáctiletého mladíka Brendona, který šel v den zmizení ženy odnést strýci Stevenovi poštu. Podle vyšetřovatelů mladík po vstupu do karavanu uviděl mladou ženu, která byla nahá přivázaná k posteli a na popud Stevena ji znásilnil a poté ji podřízl hrdlo. Žena nebyla ještě mrtvá, a tak ji odtáhli do jámy a tam ji Steven měl střelit do hlavy a do břicha.

I když bylo chlapci teprve 16 let a vyšetřovatelé si ho odvedli ze školy, nikdo se nezdržoval s tím, pozvat k výslechu rodiče nebo advokáta. První chlapcova výpověď byla ale úplně jiná než ta, kterou předložili vyšetřovatelé a kde je popsaná vražda fotografky. V první verzi mladík strávil se Stevenem nějaký čas u něj, potom si venku udělali táborák a Brendon šel domů. Advokát chlapce jej hájil tím, že vypovídal pod nátlakem a poté se překvapivě vzdal obhajoby, kvůli vzdálenému příbuzenskému sňatku s obětí.

Na Stevena se tak řítilo jedno obvinění za druhým. Od únosu, omezování osobní svobody, přes sexuální napadení až po nabádání k trestnému činu a použití zbraně. Kauce byla soudcem zvýšená na 750 tisíc dolarů a jeho rodičům bylo soudně znemožněno dát své pozemky do zástavy a zaplatit za syna kauci.

Mnoho nejasností kolem mladíka

Dokument se také poměrně podrobně věnuje výslechu Brendona. Z výpovědí jasné vyplynulo, jak jeden z vyšetřovatelů tlačil na mladíka, aby řekl, co se ženě stalo s hlavou. Ten ale vůbec netušil, že byla žena střelená do hlavy, a tak vyšetřovateli odpovídá, že jí ostříhali a dali ji ránu pěstí. Nakonec tuto skutečnost musel říct samotný vyšetřovatel a na to mladík přikývl. Celou dobu ale působil dojmem, že nemá vůbec tušení, jaký vliv na něj bude mít výpověď a dělal si starosti o odevzdání školního projektu.

Vražda bez krve?

V případě chybí i fyzické důkazy. Na posteli, kde bylo údajně ženě podříznuto hrdlo a několikrát bodnuto do těla, se nenacházela ani stopa po krvi. Čisté byly i stěny a podlaha. Tato skutečnost ale nikoho nezajímala. Vyšetřovatelé také vyvíjeli nátlak na přítelkyní, aby muže opustila.

Brendon navíc při setkání s matkou zmateně řekl, že mu tento příběh vyšetřovatelé dali do hlavy a jestli neměl raději zůstat u původní verze, že ženu nikdy neviděl a se strýcem si udělal táborák a šel domů. Pokud mladík bude svědčit proti Stevenovi, dostane 20 let a velkou šanci, že se dostane ven na podmínku. Pokud svědčit nebude, dostane doživotí. To je pro nezkušeného, a ne příliš chytrého mladíka pořádný argument.

Zdroj: