Jáchyme, hoď ho do stroje! Podle Smoljaka bylo největší chybou obsadit Luďka Sobotu

Jáchyme, hoď ho do stroje! Podle Smoljaka bylo největší chybou obsadit Luďka Sobotu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hlavní hrdina - stydlivý František Koudelka předává svému nástupci svůj traktor Máňu. Jenže to by nebyl František, aby ho nepotkala nějaká ta smůla – nezabrzděný traktor skončí v místním rybníce. Vzápětí na to mu stroj vypočítá šťastné a kritické dny, podle kterých se mládenec řídí. Jak ale zareaguje na to, když zjistí, že diagram byl určen pro jeho jmenovce?

Film obstál u většiny diváků, získal hned několik ocenění

Snímek patří mezi nejúspěšnější z dílny Smoljaka a Svěráka, zhlédly ho 3 miliony diváků. Kromě toho se může pyšnit Cenou výkonného výboru festivalu na Mezinárodní přehlídce humoristických filmů v La Coruna v roce 1975. Z Festivalu českých a slovenských filmů v Praze si v téhož roku Oldřich Lipský odnesl Cenu za režii a byl vyznamenán Múzou Euterpe.

Čtěte také: Jiří Bartoška po čtyřech letech v hlavní roli. A to přísahal, že před kameru znovu nestoupne

Stačilo málo a Luděk Sobota by o roli ve filmu přišel

I přesto, že Luďka Sobotu diváci ve filmu zbožňují a nikoho jiného si v roli Františka Koudelky nedovedou představit, Ladislav Smoljak si stojí za tím, že největší chybou bylo jeho obsazení do filmu. Podle jeho slov zničil celý film. Konkurzu se mimochodem účastnil i Jiří Krampol a Jan Hartl, ovšem kdoví, zdalipak by filmu dodali ten svěží humor, který vyzařuje právě z Luďka Soboty.

Čtěte také: Filmové chyby: Vesničko má středisková, dokonalá nedokonalá komedie

Luděk Sobota patřil do nižší třídy, jeho honorář nebyl vysoký

U Luďka Soboty ještě zůstaneme. Za svůj výkon Františka Koudelky dostal pouhých 240 korun za den, tedy 12000 korun za celý film, což se rovnalo čtyřem měsíčním výplatám.

Čtěte také: I mistr tesař se někdy utne aneb jaké filmové chyby Zdeněk Troška v pohádce Princezna ze mlejna 2 neuhlídal

I Petr Nárožný byl Smoljakovi trnem v oku

Ladislav Smoljak měl problém i s Petrem Nárožným, který ztvárnil roli Volejníka. Ten se do své role vžil natolik, že Smoljakovi lezl na nervy s neustálými nápady.