Zemřel filmový vypravěč Hrabala. Oscarový režisér Jiří Menzel se dožil 82 let

Zemřel filmový vypravěč Hrabala. Oscarový režisér Jiří Menzel se dožil 82 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy Jiřího Menzela byly a jsou světoznámé, za své mistrovské dílo „Ostře sledované vlaky“ dokonce vyhrál Oscara za nejlepší cizojazyčný film. 5. září Jiří Menzel zemřel ve věku 82 let.

Začátky filmařského génia

Již ve věku 22 let se Menzel začal soustředit na režii. Během studia na pražské univerzitě FAMU natočil krátké filmy „Domy z panelů“ a „Umřel nám pan Foerster“. Po studiu začal pracovat jako režisér divadelních her. Inscenoval hry v divadlech po celé Evropě (například v Basileji či v Stockholmu).

1966 převzal režii třetí povídky „Smrt pana Baltazara“ v povídkovém filmu „Perličky na dně“, kterou natočil podle smrtelné nehody motocyklového závodníka Hanse Baltisberga.

Mezinárodní průlom

V listopadu roku 1966 natočil Menzel svůj asi nejznámější výtvor: Ostře sledované vlaky. Film, jenž byl natočen podle literární předlohy Bohumila Hrabala, se proslavil mezinárodně a dokázal vyhrát roku 1968 cenného a prestižního Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Stal se úplně prvním českým oscarovým režisérem.

Podle Hrabalových novel natočil i další filmy, například čtyřmi Českými lvy oceněný snímek „Obsluhoval jsem anglického krále“ z roku 2006. Posledním filmem s Menzelem na režisérské židličce byl snímek „Donšajni“.

Herecká kariéra

Jiří Menzel nezářil pouze jako režisér, ale taktéž jako herec. Nejčastěji se objevoval ve vlastních snímcích, neodmítl ale ani role ve filmech svých kolegů. Naposledy jsme ho mohli zahlédnout ve filmu Tlumočník z roku 2018.

Jiří Menzel zemřel po dlouhé nemoci v kruhu svých blízkých.