Hvězdou i bez hereckého vzdělání. Kteří čeští herci mají talent od Boha

Hvězdou i bez hereckého vzdělání. Kteří čeští herci mají talent od Boha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se talent a vzdělání propojí, může vzniknout geniální herec. Mít „papír“ na to, že jste hercem, ale nutně nemusíte. Kdo ze slavných se nedostal na hereckou školu a dokázal se přesto prosadit?

Miroslav Táborský

Na DAMU se hlásil opakovaně. Třikrát ho nevzali, na hereckou školu byl přijat až na čtvrtý pokus. Nebyl však za tím nedostatek hereckého talentu, vládnoucím soudruhům se nelíbil kádrový posudek mladého uchazeče.

Ačkoli si pak vzdělání doplnil, v mezičase stihl vystudovat pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Vydal se studovat fyziku, protože nešlo o obor s přetlakem zájemců. Učitelské profesi se však nevěnoval, po škole nastoupil do kladenského divadla. V divadle je Miroslav Táborský stále činný, věnuje se i dabingu a filmu.

Čtěte také: Mezi celebritami s nejzvláštnějšími skutečnými jmény je i jeden Čech. Kdo to od rodičů schytal nejvíce

Jaroslav Dušek

K divadle přičichl Jaroslav Dušek při studiu na gymnáziu. Podal si dvakrát přihlášku na DAMU, avšak neúspěšně. Na vysněnou školu se dostal až po revoluci a dlouho na ní nevydržel. Vyzkoušel ještě studium ekonomie, filosofie a matematiky, ale žádnou školu nedokončil.

Svérázný herec však formální vzdělání nepotřebuje k tomu, aby exceloval v divadle i ve filmu. Mezi nejznámější filmy, v nichž účinkoval, patří například Pupendo či Musíme si pomáhat. Úspěšně působí jako pedagog a moderátor, věnuje se rovněž režii. V roce 1980 založil improvizační divadlo nazvané Vizita.

Čtěte také: Einstein pozdravuje aneb celebrity s extrémně vysokým IQ. Podívejte se, kdo je chytřejší, než se zdá

Ladislav Smoljak

Také Ladislav Smoljak je z těch, které na DAMU nevzali. Ačkoli si přál být režisérem, vystudoval pedagogickou fakultu, konkrétně obor matematika a fyzika. Učitelské profesi se skutečně několik let věnoval.

Čtěte také: Kvůli autenticitě rolí museli tito herci drasticky hubnout nebo přibírat

K umění se přiblížil nejprve jako externí recenzent televizní tvorby v časopise Kultura a Kulturní tvorba. Působil také jako redaktor, například v Mladém světě či v Mladé frontě. Později se začal věnovat divadlu a s postavou českého génia Járy Cimrmana zůstal spjat navždy. A svou učitelskou povahu prý nezapřel ani na jevišti, když kolegu Jaroslava Uhlíře jednoduše vykázal z divadla. Důvod? „Hříšník“ Uhlíř nedorazil dvakrát na představení.