Hříšný tanec: Perličky ze zákulisí nejromantičtější muzikálové klasiky!

Hříšný tanec: Perličky ze zákulisí nejromantičtější muzikálové klasiky!
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní taneční a romantický film Hříšný tanec je starý více než tři desetiletí, ale to mu nabrání být jedním z nejoblíbenějších filmů v historii světové kinematografie. Ani při svém prvním vysílání 21. srpna 1987 nemohl nikdo – ani herci – předvídat jeho kulturní dopad.

Celý film je od začátku do konce nabitý emocemi. Když se však kamery zastavily, emoce mezi protagonisty byly velmi odlišné a natáčení bylo docela náročné. I když jste fanouškem Hříšného tance, pravděpodobně jste nikdy neslyšeli všechna tato zákulisní fakta.

Patrick Swayze a Jennifer Gray nebyli první volbou pro hlavní role

Dokážete si představit Dirty Dancing bez Jennifer Grey nebo Patricka Swayzeho? Ta představa je absurdní, že? Role Johnnyho Castla byla původně nabídnuta herci Valu Kilmerovi a Baby si měla zahrát Sarah Jessica Parker nebo Sharon Stone.

Nakonec byla štábem vybrána Jennifer Gray. S Patrickem Swayzem to bylo ale poněkud složitější. Produkce se pro něj rozhodla až poté, co zjistila, že mezi jeho předchůdcem a Gray není žádná chemie.

Natáčení filmu neprobíhalo v létě

Při sledování filmu divák pociťuje nostalgické vzpomínky na romantické letní dny. Budete ale překvapeni, když zjistíte, že venku bylo během natáčení téměř mrazivé počasí. Film byl natáčen během chladného podzimu ve Virginii a Severní Karolíně.

Aby filmaři vytvořili pocit léta, museli dobarvovat listí stromů zelenou barvou. To znamená, že během scény, kde Baby a Johnny trénují slavnou zvedačku ve vodě, měla voda jen pár stupňů. Z tohoto důvodu nejsou ve filmu zřetelné žádné detaily herců. Jejich modré rty by divákovi napověděly, že se natáčení odehrává za chladného počasí.

Patrick Swayze během natáčení bojoval se zraněním kolene

Swayze byl známý tím, že odmítal role kvůli kolennímu problému, který byl dost závažný na to, aby zastavil jeho hereckou kariéru. Ale protože byl Swayze obecně vnímán spíše jako tanečník, ze kterého se stal herec, velmi nerad odmítal filmové role, ve kterých mohl svůj taneční um uplatnit. I když byl Hříšný tanec výjimkou, neznamenalo to, že neměl velké bolesti.

V reálném životě byli herci mnohem starší

Na stříbrném plátně často vídáme situace, kdy dospělí herci hrají teenagery, a někdy je to trochu nereálné. Ale v Hříšném tanci věkový rozdíl mezi herci a filmovými postavami publikum nepoznalo. Ve filmu je Johnnymu 24 let a Baby 18 let. Jennifer Grey byla 26 letá, když byla obsazena jako Baby, která měla být čerstvou maturantkou. Když byl Patrick Swayze obsazen, aby hrál roli Johnnyho, bylo mu 34 let, byl tedy o deset let starší než postava Johnnyho.

Film měl mít původně úplně jiný název

Když se snímek poprvé objevil na konci 80. let, byl titul Hříšný tanec na tuto dobu příliš skandální. Název se stal takovým problémem, že úředníci cenzury předpokládali, že se jedná o pornofilm.

Díky bohu, že se nakonec podařilo tvůrcům „hříšný“ název prosadit, protože alternativou bylo „Jsem dospívající královna Mambo“. Patrick Swayze naopak názvem filmu pohrdal. Během rozhovoru s reportérem Bobbiem Wygantem v roce 1987 Swayze připustil: „Nesnáším titul Hříšný tanec… absolutně to nenávidím. Všichni jsme opravdu bojovali za to, aby byl název filmu jiný“.

Závěr filmu měl být původně úplně odlišný, než jak jej všichni známe

Věta „Baby nebude sedět v koutě“ je jednou z nejznámějších v historii kinematografie. Dokážete si představit svět, kde by tato věta neexistovala? Patrick Swayze této scéně nebyl moc nakloněn. Proslulý citát se mu zdál příliš banální. Po zhlédnutí filmu ale musel přiznat, že tato věta ve snímku skvěle funguje.

Celý film byl natočen za necelé tři měsíce

Ano, celý film byl natočen v krátké době a měl neuvěřitelně nízký rozpočet. Snímek byl hotov za necelé tři měsíce, včetně dvou týdnů, které měli herci na zkoušky. Hercům tedy trvalo pouhé dva týdny natrénovat složitá taneční čísla. Také závěrečná scéna byla natočena na pouhý jeden záběr. Jennifer byla ze zvedačky velmi nervózní (stejně jako její postava ve filmu) a nechtěla trénovat dopředu. Když přišel čas scénu natočit, pár tanec vystřihnul v jediném záběru, který nakonec všichni vídáme na obrazovkách.

Všichni si mysleli, že film bude propadák (a zpočátku to tak také bylo)

Film byl oficiálně uveden 27. října 1986. Vedení filmového studia si však myslelo, že film bude propadák. Po testování distributoři zvažovali, že film nechají vysílat pouze v televizi. Opakované vysílání (a nadšené reakce diváků) z Hříšného tance nakonec udělaly naprostý trhák.

Snímek vydělal 64 milionů dolarů v Severní Americe a 170 milionů dolarů po celém světě. Rok po svém vydání získal film Oscara za nejlepší originální píseň The Time Of My Life, a zlomil rekord jako nejčastěji půjčovaný film ve videopůjčovnách.

První obsazenou herečkou byla Cynthia Rhodes

Cynthia Rhodes byla obsazena do role Penny dříve, než kdokoli z jejích kolegů. Rhodes měla v té době na svém kontě pouze role ve filmech Flashdance a Staying Alive s Johnem Travoltou. Hříšný tanec byl filmem, který ji proslavil mezi diváky.

Jediným problémem, který měla režisérka a producenti s touto herečkou, byla její krása. Během scény, kdy měla Penny trpět bolestí, nebyl prý její výkon dostatečně přesvědčivý, protože stále vypadala „příliš krásně“. Zkuste si představit, že máte takový problém. Stylisté tak museli herečku nalíčit, aby vypadala vyčerpaně a nemocně.

Film byl z velké části založen na zkušenostech scenáristky Eleanor Bergstein

Scénáristka filmu Eleanor Bergstein založila příběh na svých vlastních zkušenostech. Její rodina pocházela z Brooklynu a její otec byl lékař. Stejně jako Baby, i Bergstein a její rodina navštěvovali Catskills každé léto. Právě během jejich výletů do Catskills si Bergstein vysloužila přezdívku „Baby“, která jí vydržela až do dvaceti let. Odkud pocházela taneční část? Opět ze soukromého života scénáristky, která navštěvovala taneční lekce a zakoukala se do svého o několik let staršího instruktora.

Hříšný tanec nebyl prvním filmem, kde se hlavní protagonisté setkali

První film, ve kterém spolu tito dva herci hráli, byl Rudý úsvit z roku 1984. Říká se, že právě zde začalo napětí v jejich vztahu. Možná proto tvůrci Hříšného tance váhali, zda obsadit právě tuto hereckou dvojici jako pár. Bez ohledu na jejich napjaté vztahy ale dokázala dvojice natočit jeden z nejromantičtějších filmů všech dob.

I přes to se však herci dostali do řečí již na počátku natáčení. Patrick ve své autobiografii přiznává: „Měli jsme několik okamžiků tření, když jsme byli unaveni po dlouhém dni natáčení. Jennifer byla obzvláště emotivní, někdy se rozplakala, když jí někdo kritizoval, jindy na ni padla špatná nálada a nutila nás natáčet scény znovu a znovu a chvílemi se nekontrolovatelně smála.“

V našich srdcích však tito dva herci navždy zůstanou jako Baby a Johnny.