Hororový Hostel – americký trhák natáčený v české léčebně, která naháněla hrůzu i samotnému režisérovi

Hororový Hostel – americký trhák natáčený v české léčebně, která naháněla hrůzu i samotnému režisérovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V českých kinech byl Hostel (2006) přístupný až od 18 let, Slováci jej odsuzovali. Jak američtí tvůrci vykreslili nebezpečné prostředí odlehlého slovenského hostelu, v jehož zákoutích se dějí ty vůbec nejzvrhlejší věci?

Dvojice amerických studentů se vydává procestovat Evropu. Okolnosti je zavedou až na slovenský venkov, kde se ubytují v jednom z hostelů. Rozhodnutí utrhnout se ze řetězů a vydat se vstříc tamním kráskám se cestovatelům brzy vymstí. Městečko skrývá daleko odpornější šílenosti, než o jakých se jim kdy vůbec mohlo zdát. 

Možná za to může znělé jméno producenta Quentina Tarantina, možná americká extremistická povaha, ale snímek měl ve Spojených státech obrovský úspěch. Dokonce v návštěvnosti kin překonal šlágry jako Narnie nebo King Konga. Slováci tak nadšení nebyli, dle nich film jejich krajinu ve světě vykresluje jako nebezpečnou s opravdu temným podsvětím. 

Čtěte také: Z představitelky děsivé holčičky Samary z hororu Kruh vyrostla kráska s problémy se zákonem

Přestože se celý děj opravdu odehrává u našich sousedů, natáčení probíhalo zejména v Praze a v Českém Krumlově. Česká stopa je tak zásadní – štáb byl z části složen z českých tvůrců, včetně herců. Natáčelo se také přímo v léčebně v Bohnicích, kde tvůrci využili sklep jedné budovy z roku 1910, která ještě před padesáti lety sloužila jako oddělení pro nejtěžší případy. Ono prostředí prý nahánělo strach i samotnému režisérovi. V pozadí lze nejednou zaslechnout hity českých interpetů, včetně Michala Davida a skupiny Team, která později osočila tvůrce z porušení autorských práv písně „Držím ti miesto”. 

Čtěte také: Srbský film (2010): Eroticko-hororová nálož pro otrlé, kterou nechcete vidět

Kde se vzal tak podivný nápad a spojení s proslulým Tarantinem? Režisér Eli Roth, který měl tehdy na kontě jen několik málo snímků, se dozvěděl o inzerátu na darkwebu, který za horentní sumu nabízel možnost mučit člověka. Zda byl reálný, to nikdy nezjistil, ale právě toto se stalo námětem pro snímek Hostel. V očích Tarantina to byla opravdu šílená myšlenka a zároveň chtěl, aby Roth realizoval svůj vlastní námět na film. 

Čtěte také: Paranormální jevy, záhadné vraždy nebo krvavé legendy – to inspiruje tvůrce hororů k natočení filmů, u kterých se bojíme

Druhý díl filmu se odehrává v Římě. Při tvorbě třetího pokračování se na režisérskou židli usadil Scott Spiegel, který zasadil děj do Las Vegas a zvrhlé praktiky organizované elitní společností dostaly poněkud grandióznějších rozměrů. 

Čtěte také: Nejlepší horory roku 2020, u kterých vám budou stát chlupy hrůzou