Hořký svět: Mezi Terezou a Štěpánem to jiskří tak, že se mladý pivovarník neudrží. A jeho akce spustí lavinu událostí

Hořký svět: Mezi Terezou a Štěpánem to jiskří tak, že se mladý pivovarník neudrží. A jeho akce spustí lavinu událostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V Sázavě se vše změní a události nabírají rychlý spád. Zlomená srdce, uražená ješitnost, ztráta zábran i stesk po starých časech. To vše si musí prožít pivovarnická rodina a jejich blízcí.

V pivovaru se situace nelepší a dobré, ale drahé pivo nikdo nechce a Bořek odmítá hledat kompromis, aby se vyrábělo levněji. Svéhlavost sládka tak vede pivovar a nadšení Štěpána ke katastrofě. Michal přichází s návrhem vrátit se k původní receptuře otce, ale Štěpán tak obyčejně a nekvalitní pivo odmítá.

Bratři se nějak nejsou schopni domluvit na ničem a Michal těžce nese i skutečnost, že má Tereza ve varně pivovaru úplně stejnou pozici jako on, přestože nemá žádné zkušenosti. Ještě dokázal tolerovat Bořka, který je ve světě piva tak trochu legendou, ale aby Štěpán nedokázal ocenit jeho letitou praxi, to už není schopný přehlížet. Všichni se tak jen dohadují, ale rozumné řešení je v nedohlednu.

A do toho se ještě Štěpán musí soustředit na Honzíka. Jeho problémy se zdravím jsou bohužel tak závažné, že musí okamžitě a úplně přestat trénovat. Honzík také vyjádřil v nemocnici přání vrátit se domů. Rodinka tak žije pod jednou střechou a zkouší zapomenout na staré šrámy.

To ovšem není úplně snadné. Tereza bere Štěpána do Prahy a ukazuje mu obchod, kde mají různá ochucená piva. Svěřuje se mu, že by právě takové „pivo pro holky“ chtěla zkusit a že byla na praxi v Belgii velmi pozorná a uměla by to.

Štěpán ale musí hlavně odrážet dívčiny pokusy o sblížení, protože Tereza žije v nevědomosti, jak to vlastně se Štěpánem má.

 

Když spolu skončí v hospodě a alkohol způsobí, že i Štěpán ztrácí zábrany, musí s pravdou ven. Přestože ho Bořek žádal, aby rodinné tajemství o jeho otcovství Tereze zůstalo utajeno, Štěpán pochopí, že je to jediný způsob, jak odolat pokušení, a tajemství se tak dostane ven.

Tereza je stejně šokovaná, jako byl on. Navíc se cítí trapně za své projevy náklonnosti. Má to pro ni však jednu velikou výhodu. Dostane od Štěpána zelenou a může si uvařit své vysněné pivo.

Bořek v pivovaru, zdroj: FTV Prima

Mladý pivovarník musí ještě vyřešit situaci s Veronikou, aby alespoň na jedné frontě byl klid. Veronika sama dospěla k rozhodnutí zkusit manželství zachránit, ale když zašla do pivovaru, viděla svého muže a Terezu, jak se objímají. První, co ji napadlo, bylo, že na záchranu manželství už je pozdě.

Štěpán však ví, co na manželku platí, a tak ji trošku pozlobí, než dostane vysvětlení, že Tereza není pro jejich manželství hrozba. Ani nemůže být.

Jinak se však situace hrotí. Michal se cítí ponížený, že má Tereza větší prostor ve varně a odchází ke konkurenci. Bořek žárlí na Terezu, že mu v pivovaru bere vítr z plachet a on se tak stává méně potřebným. Když ochutná její pivo, ani pomoc faráře ho nezachrání od toho, aby potlačil chuť na alkohol a končí s otravou v nemocnici. Pokorně odsud zamíří rovnou do léčebny.

Bořkova situace vyvolá v Tereze pocit viny a nechce jít proti otci. Proto řekne Štěpánovi, že za těchto okolností pivo vařit nebude. Ten zváží situaci a pomalu se začíná smiřovat s tím, že pokus o oživení rodinného pivovaru nevyjde. Veronice se svěří, že má v plánu si najít zase místo v bance, ale překvapivě zjišťuje, že ona vidí věc jinak a věří, že nové pivo, které ochutnaly kolegyně v práci, je skvělou příležitostí, jak konečně na trhu uspět.

Zdroje článku: