Hollywoodští Kájínci aneb ty nejlepší filmy o útěku z vězení

Hollywoodští Kájínci aneb ty nejlepší filmy o útěku z vězení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Útěky z vězení byly častým námětem již od počátků samotné kinematografie. Ve výběru těch nejlepších nejde pouze o akci, ale zejména duševní rovině, otázkách o svobodě, vině a trestu, které nevyvolá žádné jiné místo.

Motýlek (1973)

Spisovatel Henri Charriére ve své knize, která sloužila jako předloha filmu, popsal věznění a útěk z francouzské trestanecké kolonie. Útěk z takového místa byl téměř nemožný a pokud vězně chytli, vysloužil si dlouhou a krutou samotku. Právě to se Henrimu opakovaně stalo, on se však ani na pokraji šílenství nevzdal myšlenky na svobodu. Film se dočkal svého remaku v roce 2017. Ten je oproti původnímu snímku kratší a tudíž svižnější, což je v případě tak silného příběhu spíše na škodu. Laťka byla nastavena vysoko, i přesto ale nová verze obstála. 

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Film podle literární předlohy Stephena Kinga je naprostou klasikou a bezesporu jedním z nejlepších dramat všech dob. Tim Robbins a Morgan Freeman se ve vězení spřátelí, obkolepni kamenými zdmi se společně snaží neupadnout do agonie. Společně polemizují nad svobodou a nadějí. Divák sleduje jejich vnitřní volbu mezi tím rezignovat nebo bojovat za svůj život, což v tomoto případě znamená úprk.

Plán útěku (2013)

Za zhlédnutí stojí první díl, zbylá dvě pokračování ( 2018 a 2019) nejsou dramaturgicky zvládnutá a narozdíl od prvního dílu nejsou ani zábavná, akční nebo atmosfericky příjemná. Film má originální motiv, sleduje Sylvestera Stallona, který se živí testováním bezpečnosti věznic. Nechá se uvěznit jako řádový vězeň a pokouší se utéct. Tentokrát ale nastoupí do věznice, která je postavena přesně podle jeho vlastních doporučení a poznatků, není tak schopen najít cestu ven a nikdo mu nevěří, že si skutečně nemá odpykávat trest.