Hollywood rovnou před barákem – tyto světové trháky se natáčely přímo v Praze

Hollywood rovnou před barákem – tyto světové trháky se natáčely přímo v Praze
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všeobecně se říká, že Praha je jedna z nejhezčích metropolí Evropy. To ví i Hollywoodští filmaři, kteří se nevzácně rozhodli natáčet svá veledíla v hlavním městě České republiky. Podívejme se na některé z nich.

Amadeus (1984)

Film legendárního režiséra Miloše Formana se mimo Vídně a francouzského zámku „Château de Guermantes“ natáčel i v Kroměříži a v Praze. Překvapivý je fakt, že se většina scén z Vídně natáčela například ve Stavovském divadle, v arcibiskupském paláci, na Hradčanském náměstí, Valdštejnské zahradě či na Střeleckém ostrově.

Borg/McEnroe (2017)

Z filmování jedinečné rivality velkých tenisových bohů Björna Borga a Johna McEnroea se natáčelo pouze v Evropě, především samozřejmě ve Švédsku. Jako kulisa pro historické wimbledonské finále sloužil stadion na pražské Štvanici.

Jen pro film byla na místním centrálním kurtu vybudována imitace Wimbledonského Centre-Courtu pomocí umělého trávníku.

James Bond 007: Casino Royal (2006)

První bondovka s Danielem Craigem v hlavní roli se natáčela hned na několika místech v Česku. Mezi ně patří například Grandhotel Pupp v Karlových Varech či stará vojenská nemocnice v Plané. V Praze se Craig pohyboval v Národním muzeu (sloužilo jako foyer hotelu), ve Strahovském klášteře a na letišti Václava Havla. V samotném filmu se ale nikdy nejednalo o Prahu, nýbrž o Miami, Londýn nebo Benátky.

Mission Impossible (1996)

Prahu jsme mohli několikrát zahlédnout v bombastickém blockbusteru s Tomem Cruisem. Kdo by mohl zapomenout na skvělou scénu s explodujícím akváriem na Staroměstském náměstí. Nechybí ani Národní muzeum, hotel Evropa a Karlův most.