Hlava 22: Při sledování protiválečného satirického díla se nad pravdivostí lidské podstaty budete smát i plakat

Hlava 22: Při sledování protiválečného satirického díla se nad pravdivostí lidské podstaty budete smát i plakat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na jedné straně lidskost, strach, vyčerpání, ale i humor a snaha utrhnout si v těžké době kousek obyčejného života a na straně druhé nelogická, krutá a nelidská vojenská disciplína, předpisy vytvářené těmi, kteří v teplé a bezpečné kanceláři vymýšlí, jak si zajistit vyšší hodnost a nehynoucí slávu.

O seriálu

Minisérie Hlava 22 (USA 2019) vychází z protiválečného románu Josepha Hellera. První zpracování už se příběhu dostalo v roce 1970, ale šlo pouze o film a nebylo v silách tvůrců do dvou hodin vtisknout tak náročný obsah románu. Seriál se tedy jevil jako praktičtější řešení.

Toto temné dílo, které vzniklo, odvádí skvělou práci, v niž se objevuje satira a válečné šílenství zobrazující absurditu a bezvýchodnou situaci pro obyčejné vojáky.

Naprosto funkční souhra režie (Ellen Kuras, Grant Heslov, George Clooney), hudby, kostýmů a hereckých výkonů vytvořila kvalitní a zajímavý projekt.

Děj

Děj se odehrává během druhé světové války v Evropě a vše se točí kolem letky bombardovacích pilotů. Ústřední postavou je Yossarian (Christopher Abbott). Právě on bojuje každodenně nejen s nepřítelem, ale i s vojenskou byrokracií, kterou představuje mimo jiné i vykonstruovaný paragraf Hlava 22, který udává, že letecké povinnosti může být zbaven jen ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění ze služby. Žádost o uvolnění ale svědčí o psychickém zdraví, a tudíž žádosti nelze vyhovět. Navíc pravidlo, že pilot, který absolvuje 19 vojenských misí může být propuštěný, se kariéristovi v podobě plukovníka Cathcarta nelíbí, a tak neustále počet misí zvyšuje, aby se nikdo ze služby nedostal. Je tedy prakticky nemožné se živý z armády dostat.

Hlavní hrdina

Poměrně neznámý herec Ch. Abbott, který ztvárnil Yossariana není hrdina, možná ho někdo nazve i zbabělcem. Ale je to mladý člověk, který nechce zemřít, protože nějaký šikanující generál, který si sedí v bezpečné kanceláři, se chce proslavit.

Byli i nespokojení diváci

Seriál se nevyhnul ani kritice těch, kteří mají rádi původní knižní román a v seriálu nenašli úplně to, co očekávali. Jen málokteré filmové a seriálové zpracování snese srovnání s knižní předlohou, ale pokud nebudete posuzovat adaptaci, ale zhodnotíte samotný seriál, užijete si místy zábavu, místy budete svědky absurdit v armádě a pod tím najdete schované lidské příběhy.