Herecký klan Hrušínských: Slavná rodinná historie od Osvobozeného divadla až po oblíbený Discopříběh

Herecký klan Hrušínských: Slavná rodinná historie od Osvobozeného divadla až po oblíbený Discopříběh
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo se vám vybaví, když se řekne Hrušínský? Historie rodu Hrušínských začíná působením Josefa Kajetána Tyla v polovině 19. století. Ve 20. st. pokračuje nezapomenutelnými komediálními i dramatickými rolemi Rudolfa Hrušínského staršího, a v 21. st. Jan Hrušínský navazuje na rodinnou tradici založením Divadla Na Jezerce.

Rudolf Hrušínský nejstarší

Rudolf Böhm se narodil do rodiny ševce a porodní báby roku 1897. Divadlu se věnoval od šestnácti let, prošel si kočovným divadlem až po Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha. Jeho láskou se stal Český rozhlas, a zejména v době okupace spolupracoval na činoherních inscenacích. Ke vzniku jeho příjmení se pojí historka, kdy jej kolegové z divadla pojmenovali Hrušovský za klukovskou krádež hrušek. Časem si příjmení změnil na Hrušínský.

Rudolf Hrušínský starší

Rudolf Hrušínský se narodil přesně před sto lety přímo za oponou jeviště. Herecké vlohy získal po svých předcích, divadelní rodinná tradice sahá až k Josefu Kajetánu Tylovi. Na ochotnických prknech vyrůstal, v patnácti letech ho pro častou absenci kvůli herectví vyhodili ze školy, a Rudolf se už nadobro spojil s divadlem. Učil se u E. F. Buriana a do pětadvaceti natočil 17 filmů. Velké charakterní role přišly až později. Dokázal ztvárnit od komediálních rolí po velké dramatické ikony. Rudolf Hrušínský se stal legendární hereckou osobností v české kinematografii.

Rudolf Hrušínský mladší

První syn Rudolfa Hrušínského zdědil po svém otci nejen herecký talent, ale i vášeň pro rybaření. Vystudoval akordeon a pokračoval na DAMU. Hrál v mnoha českých komediích a seriálech. V roce 1997 získal Českého lva za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu Knoflíkáři. V poslední době je znám svou rolí domovníka Peška v nekonečném seriálu Ulice.

Jan Hrušínský

Mladší syn Rudolfa Hrušínského st. zdárně navázal na rodinnou tradici. Uspěl na filmových i divadelních prknech a založil Divadlo Na Jezerce. Po otci zdědil také zájem o politické dění, ke kterému se pravidelně vyjadřuje.

Rudolf Hrušínský nejmladší

Syn Rudolfa Hrušínského ml. se proslavil hlavně rolí kominického učně v sérii Discopříběhu. Brzká sláva ho na léta od herectví odradila. Občas se na filmové plátno vrátí, ale veřejnosti se spíš neukazuje.