Herečka a pedagožka Hana Maciuchová – pojďme si připomenout její život

Herečka a pedagožka Hana Maciuchová – pojďme si připomenout její život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý horlivý divák tohle jméno musí znát nebo jej aspoň někdy slyšel. Patří mezi nejznámější české herečky. Ztvárnila bezpočet rolí a diváci ji milovali. Skoro všem se vybaví role profesorky ze seriálu Ulice. Objevila se ale v mnoha dalších filmech a seriálech – pojďme si ji připomenout.

Život

Narodila se v roce 1945 ve Šternberku. Absolvovala Gymnázium Olomouc – Hejčín. Zabývala se hodně ochotnickým divadlem, byla členkou Studia při Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. V roce 1968 ukončila studium na Divadelní fakultě Akademie múzických umění.

V roce 1994 začala vyučovat na konzervatoři v Praze.

Od roku 1969 byla členkou Divadla za branou, hrála také v Divadle na Vinohradech.

Herecká ocenění

V roce 2008 a 2009 získala cenu Týtý za nejlepší herečku. V roce 2008 se díky divákům umístila v desítce nejoblíbenějších hereček v anketě Hvězda mého srdce.

Třikrát získala ocenění (Ne)viditelný herec.

V roce 2010 jí byla udělena Medaile Za zásluhy v oblasti kultury.

Kariéra

Poprvé se na obrazovkách objevila v roli dcery Nely ve filmu Organ. V roce 1980 si zahrála v komedii Prázdniny pod psa, kde ztvárnila maminku Jaru Mrázovou. Někteří ji možná známe z filmů Lucie, postrach ulice, Poločas štěstí, Samotáři, Únos domů nebo Silný kafe.

Často se také objevovala v televizních seriálech. V roce 1975 to byli Chalupáři, o dva roky později Nemocnice na kraji města. Společně se svým partnerem Jiřím Adamírou se objevila v seriálu 30 případu majora Zemana.

Miriam Hejlová, jméno, které si vybaví většina z nás. Upřímná a spravedlivá profesorka ze seriálu Ulice.

Odchod do hereckého nebe

Zemřela ve věku 75 let 26. ledna v Olomouci na rakovinu slinivky. Nemoc, která se opakovala, jelikož se už v minulosti léčila s rakovinou prsu.