Krásnou Hanku ze Starců na chmelu osud nešetřil. Poté, co na ni spadl železný žebřík, musela s životem hodně bojovat

Krásnou Hanku ze Starců na chmelu osud nešetřil. Poté, co na ni spadl železný žebřík, musela s životem hodně bojovat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hanka měla v kultovním muzikálu Starci na chmelu sedmnáct let. Stejně stará byla i Ivana Pavlová, která ve filmu o první lásce, ideálech mládí i generačních rozdílech zazářila. Ivana Pavlová však před hvězdnou kariérou, kterou mohla po úspěšném filmu rozjet, dala přednost lásce.

Dnešní generace „náctiletých“ už nemůže ani tušit, o co přichází, když na chmel nebo na jiné podobné školní aktivity nejezdí. Brigády nebyly zdaleka jen o úmorné práci, ale šlo hlavně o zábavu, a přestože na chmelnicích se opravdu dřelo, volný čas dokázali studenti využít do poslední minuty. Vznikala tak nová přátelství a nové lásky.

Nesmrtelný kultovní muzikál Starci na chmelu bude mít za dva roky šedesát let. Pro jeho silný morální náboj, který do něj režisér Ladislav Rychman vložil, se stal průvodcem mládí a vzdoru několika generacím mladých lidí.

Z mladé a neznámé Ivany Pavlové se stala hvězda, kterou poznávali lidé na ulici. Zdá se však, že o slávu snad ani nestála. Hvězda, která zářila jen krátce, se věnovala baletu od pěti let a tanec byl její vášní. Později ho vystudovala na konzervatoři. Když v 17 letech přišla na konkurz, ani nevěděla, co to muzikál je. Konkurz na jednu z hlavních rolí vyhrála hlavně díky tomu, že kromě pohybového nadání měla i příjemnou a upřímnou tvář a byla úžasně fotogenická.

Natáčení v obci Lounky u Roudnice pro ni nebylo snadné a vůbec si nevěřila. Režisér Rychman byl známý tím, že z herců dokázal dostat přesně takové výkony, jaké potřeboval, a ani s Ivanou to nebylo jinak.

Premiéra filmu měla obrovský úspěch a písně z muzikálu ještě dlouhá léta byly součástí letních studentských brigád i táboráků.

Mladičká Ivana Pavlová získala za svůj výkon pouze pozitivní kritiku a v posledním ročníku konzervatoře přišla nabídka na angažmá v divadle Balet Praha, se kterým následující čtyři roky jezdila po celém světě.

Svět však nebyl tím jediným, co v té době poznávala, a zamilovala se do režiséra Pavla Hobla, který byl o 11 let starší než ona. Nebyl to úplně jednoduchý start do života dospělých, protože Hobl byl ženatý a Ivana stále na cestách. Oba tak museli své životy radikálně změnit, aby byli spolu. Hobl se rozvedl a ona opustila angažmá snů.

Začala pracovat jako choreografka v Divadle E. F. Buriana, aby byla se svou láskou. Stihla se ještě párkrát objevit před kamerou v televizních klipech, v pořadu Autorevue a ve filmu pro děti a potom se jí od základu změnil život.

V roce 1967 před divadelní premiérou na ni spadl těžký železný žebřík, který ji udeřil do krku a hlavy. Čekalo ji šest týdnů v sádrovém korzetu, byla chvíli ochrnutá, ale nakonec se dokázala vrátit zpět do života. Bohužel lékaři dostatečně pozorně neprostudovali poranění hlavy, které se za pár let ozvalo.

Mezitím se v roce 1968 za svou lásku provdala. Teprve po třicítce se začaly objevovat první zdravotní obtíže, které z počátku vůbec s úrazem nikdo nespojoval. Hvězda kultovního muzikálu začala být malátná, špatně viděla, ztrácela rovnováhu, a nakonec upadala i do bezvědomí.

Diagnóza zněla poúrazová epilepsie a ve věku 35 let (téměř 15 let po úrazu) se z krásné talentované ženy stala invalidní důchodkyně. Denně trpěla epileptickými záchvaty, a tak v tichosti, aniž by někomu řekla důvod, opustila milovanou práci a uzavřela se před světem. Kromě jejího manžela o ní nikdo nic nevěděl. Prostě zmizela. Do divadla už nikdy nevstoupila. S velkou podporou manžela zvládla první těžké roky, než se s nemocí naučila žít. Smířila se s tím, že už nebude nikdy dělat svou milovanou práci.

S životem se musela poprat ještě jednou, když jí v roce 2007 manžel zemřel. Přesto v dokumentárním cyklu 13. komnata uvedla, že prožila krásný život a nikdy své volby nelitovala.

Muzikál Starci na chmelu uvede ČT art 8. 10. 2022 ve 20.15 hod.

Zdroje článku: