Filmy, u kterých tuhne krev v žilách. Přehlídka těch nejstrašidelnějších hororů

Filmy, u kterých tuhne krev v žilách. Přehlídka těch nejstrašidelnějších hororů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rádi se bojíte? V tom případě byste si neměli nechat ujít následující tituly. Které horory jsou tak strašidelné, že se vám po jejich zhlédnutí nebude chtít jít ani po tmě na toaletu?

Kruh

Kultovnímu americkému počinu se podařil husarský kousek: I když se jedná o remake, nepůvodnost se mu dá snadno odpustit. Originální japonský film z roku 1998 v mnohém předčil.

Jedna videokazeta, hrůzná předpověď a záhadná smrt několika mladých lidí. Kruh sází na působivý minimalismus. Ačkoli se i tady najde nějaká ta mrtvola, nečekejte litry krve a vyhřezlé vnitřnosti.

Americký horor si spíše hraje s atmosférou a „lekavé“ scény působivě dávkuje. Znalci hororů si jistě vzpomenou na mistra žánru Alfreda Hitchcocka, jehož školu Kruh důstojným způsobem následuje.

Čtěte také: Přehlídka nejkontroverznějších snímků. Tyhle filmy budete mít problém sledovat až do konce

Záhada Blair Witch

Geniální mystifikace s brilantní atmosférou nebo průměrně natočený horor, který se může chlubit hlavně zdařilým marketingem a nezaslouženě ho předchází o mnoho lepší pověst, která skutečným kvalitám filmu neodpovídá? Filmoví fanoušci se nemohou shodnout, jak to s tímhle snímkem vlastně je.

Faktem ovšem je, že horor z roku 1999 mapující výpravu za přízrakem čarodějnice z Blair Witch si dodnes zaslouží přízviska jako průkopnický či kultovní. Potvrzuje navíc, že geniální myšlenka se často zrodí z jednoduchého základu. Scénáristická a zároveň režisérská dvojice Daniel Myrick a Eduardo Sánchez zkrátka neměla vysoký rozpočet.

Čtěte také: Nejoblíbenější horory všech dob. Který je ten váš?

Vymítač ďábla

Mnohými je tento režijní počin Williama Friedkina považován za vůbec nejděsivější horor všech dob. Vznikl už v roce 1973.

Snímek doslova prošpikovaný explicitními scénami včetně těch sexuálních v Hollywoodu posunul hranice toho, co je ještě přípustné. Soudobé recenze byly proto rozpačité a mravokárci se pohoršovali nad účastí Lindy Blair v roli posedlé Regan.

Čtěte také: Hollywoodští Kájínci aneb ty nejlepší filmy o útěku z vězení

Mladé herečce bylo v době natáčení teprve třináct. Žádné trauma na ní ovšem účast na vzniku legendárního hororu nejspíš nenechala. Po letech vzpomínala, že vlastně snímku pořádně nerozuměla a ačkoli si zejména slavnou scénu s krucifixem pamatuje, dělala jen prostě to, co štáb chtěl.

Film přes kontroverzní přijetí nakonec zabodoval. A to i na prestižních Oscarech, odnesl si několik nominací a milovníci hororového žánru se u něho rádi bojí dodnes.