Na vlně skutečného zločinu: Filmy, které věrně zachytily řádění sériových vrahů

Na vlně skutečného zločinu: Filmy, které věrně zachytily řádění sériových vrahů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Někdy ty nejdrsnější a nejkrvavější příběhy napíše sám život a úkolem scénáristy je nechat se takovým příběhem inspirovat, použít zajímavé detaily a vytvořit divácky atraktivní podívanou. Režisér potom zhmotní na filmovém plátně příběh, který je pro většinu lidí silným a nezapomenutelným zážitkem.

Vrah z Heartlandu  

TV film USA z roku 1993

Skutečný příběh Charlieho Starkweathera, který zavraždil jedenáct lidí během svého zabijáckého řádění v Nebrasce a Wyomingu v roce 1958. 19letý muž byl souzen a odsouzen spolu se svou 14letou přítelkyní Caril Ann Fugate. Starkweather byl popraven elektrickým křeslem o rok později. Fugate si odseděla sedmnáct let před svým podmínečným propuštěním.

První obětí se stal 30.11. 1957 Robert Colvert, který pracoval jako obsluha na čerpací stanici v Lincolnu. Nechtěl Charliemu prodat vycpané zvíře. Ten ho střelil do hlavy. Následovala krvavá řež v rodině Caril. Zabil i dvouleté děvče.

S Caril uprchli a řádění pokračovalo na cestách. Obětí se stal například mladý pár Robert a Carol, který je vzal do vozu potom, co jejich auto zapadlo do bahna. Roberta zastřelil, Carol se pokusil znásilnit, ale nebyl toho schopný. Zastřelení dívky svedl vrah na svou přítelkyni Caril. Povedený páreček pokračoval do Lincolnu, kde se dostal do domu bohatého průmyslníka. První se s životem rozloučila služebná a pes, aby neupozornil majitele, až se budou vracet domů. Manželka podnikatele přišla domů a vzápětí byla ubodaná k smrti. Jejího může čekalo stejné přivítání večer. Vraždu ženy měla opět podle výpovědi Starkweathera na svědomí jeho přítelkyně. Z domu odjeli luxusním vozem Packard s hromadou šperků a cenností.

Vyvraždění rodiny Caril a významného průmyslníka způsobilo rozruch, a tak se pár vydal z Nebrasky do Wyomingu. Výměnu vozu, který už hledala policie, vyřešili zastřelením obchodního cestujícího, který spal v Buicku na parkovišti. Jenže auto mělo parkovací brzdu a tu sotva dospělý zabiják neznal a nebyl schopný odjet. Na místo se připletl další motorista, který přišel o auto, ale ne o život. Kolem projíždělo auto šerifa a po upozornění okradeného motoristy, začala honička. Po střelbě šerifa byl vrah zraněný, zastavil a vzdal se policii.

To byl skutečný příběh a vy můžete posoudit, jak se režisérovi Robertovi Markowitzovi podařil vytvořit filmový příběh.

Sametoví vrazi

Kriminální drama z domácí produkce z roku 2005

Film se inspiroval příběhem, který otřásl Českem a do povědomí lidí se dostal jako Orlické vraždy.

Děj nás vrací do divokých porevolučních let, kdy si část lidí svobodu a demokracii vykládala svérázným způsobem. Patřili k nim i bezcitný vrazi Karel Kopáč, Ludvík Černý a Vladimír Kuna.

Muži v letech 1991–1993 zavraždili pět lidí, vesměs podnikatelů, kvůli finančnímu zisku.za účelem peněžního zisku. Černý spáchal jednu vraždu samostatně a o další se pokusil kvůli získání bytu.

Vrazi své oběti většinou ukrývali do sudů, do nichž nalili louh a shodili je do Orlické přehrady. Autorem tohoto nápadu byl Vladimír Kuna.

Povedený snímek v režii Jiřího Svobody je obsazený známými českými herci, jako je Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Richard Krajčo, Alice Bendová, Lucie Benešová.

A jak se mají vrazi? Karel Kopáč (hlava gangu), který skončil na vozíčku, spáchal ve vězení sebevraždu. Ludvík Černý (vykonavatel vražd) se k činům nikdy nepřiznal. Po dvacetiletém vězení žádal o podmínečné propuštěni, ale neuspěl a má to pořád na doživotí. Vladimír Kuna (pomocník) si měl odsedět 24 let a na svobodu se měl dostat příští rok. Byl podmínečně propuštěný v roce 2013.

(Zdroj: https://www.csfd.cz/, https://cs.wikipedia.org/, https://en.wikipedia.org/)