Police story nebo Karate Kid? Tohle jsou nejlepší filmy Jackie Chana

Police story nebo Karate Kid? Tohle jsou nejlepší filmy Jackie Chana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jackie Chan se nejčastěji objevuje jako akční hrdina v bojových či komediálních filmech. Hongkongský herec je světoznámý díky tomu, že veškeré kaskadérské kousky natáčí on sám – kvůli tomu je i v knize rekordů s největším počtem zranění. Skoro vždy se jeho filmy povedou, ale jaké filmy jsou nejlepší?

Police Story 2013 (2013)

Roku 2013 natočil Chan jeho asi nejúspěšnější novější film „Police Story“. Sám Chan to považuje za svůj nejlepší akční film, a to z dobrého důvodu. Kaskadérské kousky jsou neuvěřitelné, choreografie bojových scén se pohybují na špičkové úrovni a vyprávění děje je elegantní. Navíc se s filmem dobře pobavíme. Chan se nechal při tvorbě filmu inspirovat němými filmy (stavěl příběh kolem krkolomných kaskadérských kousků a ne naopak). Jackie Chan o tomto filmu jednou řekl: „Už jsem mnohokrát hrál policisty, ale nikdy jsem nenatočil film zaměřený na život policisty na pevnině. Tentokrát tedy dostávám příležitost zahrát si tuto roli.“

Mistrův syn (1978)

Spolu se stejně vynalézavým pokračováním tohoto snímku zahlédneme ve filmu „Mistrův syn“ Jackie Chana v jeho nejlepší podobě. Je to jeden z prvních hongkongských filmů o bojovém umění, který jako součást svého děje využil komedii. Toto je také jeden z prvních Chanových filmů, vycházející v roce 1978. Chan zde hraje mladého povýšence, který se jen fláká a vůbec nemá disciplínu. To se nelíbí jeho otci, místnímu kung-fu-mistrovi. Proto začne Chanova role trénovat se senseiem, učí se způsoby tzv. „opilého boxu“. Bojové scény jsou elektrizující, přičemž si mladý Chan už tady buduje kariéru jako mistr nového žánru kung-fu-komedií.

Police Story 3

Třetí film z řady Police Story (který nemá nic společného s filmem „Police Story 2013) nebyl režírován Chanem, nýbrž Stanleym Tongem. Spárovaný s hongkongskou superhvězdou Michelle Yeoh můžeme pozorovat hrdiny během cesty kolem světa. Tam bojují s nepřáteli kdekoli a kdykoli musí, jako například na vlaku či ve vrtulníku. Nejextrémnější je boj na žebříku, který visí z helikoptéry a na kterém se Chan pohybuje zcela bez zabezpečení. Natáčení bylo tak působivé, že legendární Quentin Tarantino často zmiňuje „Police Story 3“ jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů všech dob.

Karate Kid (2010)

V roce 2010 se dostal do kin remake legendárního snímku „Karate Kid“ z roku 1984. Jackie Chan zde hraje po boku Jadena Smithe údržbáře pana Hana. Jeho velmi specifické a docela svérázné trénování udělá z mladého žáka mistra bojového umění. Přestože se film jmenuje „Karate Kid“ se zde spíše díváme na výuku kung-fu. A i když tento film nebyl velmi oblíbený u kritiků, výkon Chana by neměl být ignorován.

 

Zdroj:

  • autorský text