Nejlepší filmoví a seriáloví prezidenti

Nejlepší filmoví a seriáloví prezidenti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve světové kinematografii nalezneme několik filmů, kde slavní herci ztvárnili role prezidentů. Zcela jistě je to velmi těžký úkol představovat nejmocnějšího člověka na světě, ale tito herci to zvládli dokonale.

Kevin Spacey jako Frank Underwood

Frank Underwood, fantastický machiavelistický antihrdina není mužem, kterého byste si přáli jako hlavu nejmocnějšího státu na planetě, ale přesně proto se z něho stává fascinující postava. Díky lstivému, manipulativnímu a podmanivému chování se Underwood vyšplhá až na úplný vrchol politiky a stane se viceprezidentem. Poté zavraždí reportéra a zorganizuje prezidentův pád – na konci druhé řady se z něj stane prezident. Akce Underwooda jsou neuvěřitelně šokující, což z něj dělá hrozivou a děsivou postavu, která je vyloženě zlá. Kevin Spacey byl pro tuto roli zrozený a vytvořil svým hereckým výkonem jednu z největších moderních televizních postav, která mu právem vynesla Golden Globe a několik nominací na další ceny.

Jack Nicholson jako Jimmy Dale

Ačkoli zdaleka nejde o nejpřesvědčivějšího, ale spíše o absolutně bezradného a nekvalifikovaného prezidenta, nesmí v tomto seznamu chybět prezident Jimmy Dale z filmu „Mars útočí!“ od Tima Burtona. Díky ohromnému obsazení (např. Glenn Close, Tom Jones, Jack Black, Pierce Brosnan), perfektní parodii na béčkové filmy a spoustě politické satiry je to velmi zábavný film a Nicholson jakožto sympatický a vtipný prezident se do komedie dokonale hodí. Obdivuhodný je jeho vášnivý projev o míru a poklidném soužití s mimozemskými návštěvníky, který by se dal pochopit i jako projev o míru na celém světě.

Bill Pullman jako Thomas J. Whitmore

Není jediným fiktivním prezidentem, který čelil invazi mimozemšťanů, ale nejspíše jedním z nejlepších. Prezident Thomas J. Whitmore je přesně ten typ prezidenta, kterého byste chtěli mít na této pozici při krušné chvíli. Sám se zapojí do bitvy, vede útok proti mimozemšťanům a jeho válečné zkušenosti pomáhají světu při tvrdě vybojovaném vítězství nad mimozemskou rasou. Napínavý film spoléhá spíše na akci než na postavy a dialog, ale to neznamená, že Whitmore není vynikající hlavou státu. Jeho proslov před finální bitvou, kterou poslouchají lidé na celém světě, se stane klíčovým momentem filmu. V realitě bychom asi marně čekali na takového prezidenta.

Julia Louis-Dreyfus jako Selina Catherine Meyerová

V seriálu „Veep“ byla Selina Catherine Meyerová (Julia Louis-Dreyfusová) úplně první ženskou prezidentkou Spojených států. Nejdříve jako viceprezidentka, která má velké problémy s prezidentem, se na konci třetí řady ujme pozice americké prezidentky. Problémem je, že Meyerová není moc kvalifikovaná, je morálně nešikovná a sebestředná – stejně, jako kterýkoli jiný politik v okolí. To byl samozřejmě úmysl. Její zobrazení političky a její neuvěřitelný odpor vůči každému ve svém okolí se proměňuje v komediální zlato.

 

Zdroj:

  • autorský text