Film vs. realita: Zrůda aneb když se dostane chladnokrevná vražedkyně na filmová plátna

Film vs. realita: Zrůda aneb když se dostane chladnokrevná vražedkyně na filmová plátna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Aileen Wuornos byla jednou z nejbrutálnějších vražedkyní americké historie. Zabila minimálně 6 mužů, vražda sedmého jí nebyla dokázána a ani ona sama se k ní nepřiznala. V roce 2003 byl natočen film s názvem Zrůda, který se příběhem této vražedkyně inspiruje. Nakolik se režisérka držela skutečnosti?

Realita vs. Film

Ve filmu se seznamujeme s Aileen Wuornosovou, která se živí jako prostitutka. Aileen se právě rozhodla pro sebevraždu. Těsně předtím, než se zastřelí, pozná ženu jménem Selby Wallová a začne mezi nimi intimní vztah. Nadále pracuje jako prostitutka, jenže jednoho dne narazí na nemilého nápadníka, kterého nakonec zastřelí. I když se Aileen pokouší zapomenout na tuto vraždu a vrátit se do obvyklé rutiny prostituce, nezvládne to. Společně se Selby vraždí dál. Policii se podaří vraždící dvojici zatknout až po jejich vraždě policisty.

Čtěte také: Kokosy na sněhu (1993): Jak to bylo s bobařským týmem ve skutečnosti

Aileen se během výslechu ujmula veškeré viny a přiznala se k šesti ze sedmi vražd. Poté byla odsouzena k smrti.

Hollywoodské trháky, které se inspirují skutečnými událostmi, bývají obvykle opepřeny o zajímavější dějové linie. Zrůda se ale snaží držet reality. Vraždy byly natočeny podle policejních zpráv i podle výpovědí Aileen Wuornosové před soudem. Muži byli vždy zastřeleni vícero střelami a skoro vždy po vraždě vykradeni.  

Čtěte také: 50x a stále poprvé: Kdo je skutečná Lucy Whitmore, která se každý den probouzí s představou, že žije stále v roce 1994

Charakter Selby Wallové je založen na Aileen kamarádce Tyria Mooreové, která během konečných soudních jednání vypověděla proti Aileen, aby se sama zachránila před trestem smrti.

Aileen byla (stejně jako ve filmu) dne 9. října popravena smrtelnou injekcí.

Čtěte také: Film vs. realita: “Houstone, máme problém” aneb 5 polopravd ze snímku Apollo 13

Herecký výkon

O ztvárnění Aileen Wuornosové se postarala jihoafrická herečka Charlize Theron. Za tuto roli byla světovými kritiky několikrát ceněna za její asi nejlepší herecký výkon. Po malé chvilce divák zapomene, že se jedná pouze o film. Theron dokázala dokonale přesvědčit jako psychopatická a mentálně nevyvážená vražedkyně. Filmový kritik Roger Ebert z Chicago Press napsal: „Sledujte práci Theronové s očima. Neuvidíte žádný záblesk nepozornosti. Přesně ví, co dělá, a chce, abychom to taky věděli. I její řeč těla je děsivá a fascinující“.

Čtěte také: Kdo byl skutečný zabiják s krycím jménem Šakal, co dělal v Československu a kolik toho má společného s filmovými verzemi

Charlize Theron získala za tuto roli Oscara, Golden Globe a SAG Award.