Poselství filmu Lidice: Za každým válečným konfliktem stojí nevinné oběti

Poselství filmu Lidice: Za každým válečným konfliktem stojí nevinné oběti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válečné filmy se řadí k velice populárnímu žánru a filmaři se mu i přes náročnost natáčení rádi věnují. Zvláštní kategorií jsou potom filmy o válce, které jsou svým zaměřením silně protiválečné a ukazují drsnou hrůzu nevinných obětí, které po válečném řádění vždy zůstanou.

Lidice (Česko/Slovensko, 2011)

Z české tvorby posledních let určitě stojí za zmínku film LIDICE režiséra Petra Nikolaeva, natočeného podle knižní předlohy Zdeňka Mahlera.

Osud obyčejné středočeské obce se stal největší tragédií v moderních dějinách naší země. Film s výborným hereckým obsazením, kde si zahráli Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Roman Luknár, Veronika Khek Kubařová, Norbert Lichý, Jan Budař a mnoho dalších, nám tragický osud vesnice připomíná.

Lidice
Zdroj: Jaroslav Moravcik / Shutterstock

Film inspirovaný osudy obyvatel Lidic

Protagonisty filmu jsou Šíma, jeho invalidní manželka Anežka, dva synové a šarmantní sousedka Marie. Šíma nachází u sousedky potěšení, které mu postižená Anežka nemůže dopřát a starší syn na zálety otce přijde. Během hádky Šima nešťastnou náhodou syna zabije a ocitá se ve vězení. Pobyt ve věznici mu paradoxně zachránil život.

Do hry vstupuje mladík, který napíše svému děvčeti dopis o rozchodu a aby nevypadal jako darebák, vylepší se a rozepíše se, jak nebezpečnou práci má v odboji. Jenže dopis končí na špatném místě a začíná řádění gestapa. Krátce po atentátu na Heydricha Němci potřebují někoho potrestat, a tak se na Lidice snese jejich pomsta. Vesnice je vypálená a srovnaná se zemí. Muži jsou zastřelení, včetně místního faráře. Ženy končí v koncentračních táborech a jejich děti jsou zavražděné nebo poslané na převýchovu do německých rodin.

Šíma se ve věznici nic nedozví, i když je mu divné, že za ním nikdo z rodiny a z místních nepřichází na návštěvu. Po opuštění věznice na něj však čeká šok. Nemá se kam vrátit.

Krutá realita

Zločinné vyhlazení Lidic pobouřilo celý svět. Během 2. světové války to nebyla jediná obec, jejichž obyvatelé byli zmasakrovaní. Lidice jsou však němým svědkem zuřivého válečného řádění. Přímo ve vesnici bylo zastřeleno 173 mužů ve věku 14 až 84 let. Všechny domy byly polity benzínem a podpáleny, zbytky budov byly vyhozeny do povětří a suť odvezená. V následujících týdnech byl zničený hřbitov a pokáceny všechny stromy kromě jedné hrušně, která vypadala suchá. Němci dokonce zavezli rybník a změnili koryto potoka. Po vesnici nesmělo zůstat vůbec nic. Byla vymazaná z mapy, jako by nikdy neexistovala.

Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí)

Zdroj: