Kryštof: Nový film v česko-slovenské koprodukci divákům připomene život v komunistické zemi

Kryštof: Nový film v česko-slovenské koprodukci divákům připomene život v komunistické zemi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle scénáře Zdeňka Jiráského vznikl nový dramatický film, který přišel 21.10. do českých kin. Je to příběh o tichém mladém muži, který hledal útočiště před děsivým světem, a nakonec musel bojovat o holý život.

Film o víře, naději a oběti

Přišla drsná poválečná léta a mladý Kryštof (Mikuláš Bukovjan) sotva dospěl. Rozhodl se svůj život zasvětit Bohu, a tak začal žít v mnišské́ komunitě v pohraničí. Mniši mají svůj jednoduchý svět se zaběhlým řádem a snaží se žít v pravdě. Kryštof si zvolil tento způsob života nejen kvůli víře v Boha, ale i kvůli nechuti žít v komunistickém režimu a také proto, že nenašel ve vztahu s otcem rodinné zázemí. Jenže duben 1950 se zapsal do historie jako období, kdy komunistický režim ve své zlovůli obsadil mužské kláštery v tehdejším Československu.  

Mniši v jeho klášteře měli ale v blízkosti hranic ještě jedno poslání, kromě služby Bohu.

Pomáhali lidem pronásledovaným komunistickým režimem přes státní hranice.

Při jednom z nočních návratů od státní hranice byl mladík svědkem brutálního zásahu policejních složek proti skupince studentů a téže noci bylo také zlikvidováno i společenství́ mnichů ve kterém žil. Kryštof tak v jediném okamžiku přišel o domov, kterým mu klášter byl, a o rodinu, kterou tvořili jeho bratři ve víře.

Kryštofův beznadějný a zoufalý útěk od hranic je ukázkou poměrů v poválečném Československu. Pohraničí je symbolem rozvrácenosti země. Opuštěné a vypleněné pohraničí je smutným svědectvím nově nastolené vlády v zemi.

Kryštof neměl žádnou představu, co by měl dělat. Náhoda mu tak možná zachránila v ten okamžik život. V jedné pošumavské vesnici našel útočiště na statku, kde potkal Johanu. Ani ona neměla zrovna jednoduchý život. I na její rodinu dopadla komunistická vláda jako kladivo.  Otec spáchal sebevraždu, protože smrt považoval za menší zlo než vložit svůj skromný majetek do zemědělského družstva. Následně byl její bratr poslán na nucené práce do dolů.

Johana ukryla Kryštofa ve stodole a mladí lidé našli jeden ve druhém oporu. Moc času jim ale nebylo dopřáno a Johana přišla o své hospodářství, které ji bylo násilím zabráno ve jménu lidu. Zoufalí mladí lidé, kteří si mysleli, že po ukončení války mají tu největší hrůzu za sebou, se tak dostávají do komplikované situace. A hranice je na dosah.

„Kryštof je příběhem jednoho kluka, který ve špatnou dobu na špatném místě hledal své místo na světě. Zároveň je připomínkou Akce K a neblahých 50. let, doby, kdy začali být lidé v Československu vězni vlastní země. Připomínkou zapomenutých osudů naší nedávné historie, projevů bezpráví a zadrátované „železné opony“, která zapříčinila smrt stovek lidí.“ říká režisér Zdeněk Jiráský, držitel Českého lva za film Poupata.

Scénář k filmu napsal Josef Kurz.

Kromě hereckého zelenáče Mikuláše Bukovjana si ve filmu zahráli Dávid Uzsák, Alexandra Borbély, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Éva Bandor, Peter Šimun, Marián Mitaš, Marek Pospíchal, Marek Geišberg, David Punčochář, Vladimír Hauser, Ondřej Malý, Ľuboš Kostelný, Jiří Černý, Ondrej Hraška, Petr Stach, Daniel Kroupa, Elizaveta Maximová, Dávid Hartl, Tereza Těžká a další.

Natáčelo se například na Šumavě v oblasti Teplé Vltavy, Hůrky, Mouřence, Novohradských hor, Hořic na Šumavě, v Brdech, v Praze a dalších lokacích.

 

Zdroj: